Герой, спасил десетки след трагедия в Бангладеш, се самоуби

0
27-годишният мъж залял тялото си с керосин и се е подпалил
27-годишният мъж залял тялото си с керосин и се е подпалил Снимка: © MUNIR UZ ZAMAN / AFP

Активист от Бангладеш, който спаси десетки хора, когато фабричният комплекс „Рана Плаза“ се срути през 2013 г., е извършил самоубийство след години депресия, свързана с травмата от инцидента.

Това съобщи полицията, цитирана от АФП, предаде БГНЕС.

Полицията заяви, че 27-годишният Ношад Хасан Химу се самоубил близо до индустриалния град Савар късно в сряда. Това се е случило на деня, отбелязващ шестата годишнина от бедствието, при което загинаха 1138 души в една от най-тежките индустриални трагедии в света. "Той е залял тялото си с керосин и се е подпалил. Бил е откаран в болница в Дака, където е починал", каза полицейският инспектор Асгар Али.

Според информацията Химу е страдал от депресия, а негови приятели потвърдиха, че е бил травматизиран от бедствието. "Той живеел сам в дома си с две кучета. Избягвал е хората", сподели още Али.

Участникът в лявата политика Химу спечели признание, борейки се като спасител след смъртоносния срив на сградата. "Той участваше в спасителните работи по "Рана Плаза" в продължение на 17 последователни дни. Помогна за изваждането на десетки тела и оцелели", каза Таслима Ахтер, водеща дизайнерка и фотограф с множество награди.

Според нея Химу е прекарал и дни в болниците, за да помогне на оцелелите. Когато работник е починал седмици след бедствието, той е придружил тялото до дома му в отдалечена част на Северен Бангладеш. "Той беше дълбоко травмиран и страдаше от депресия. Сподели пред приятелите си, че непрекъснато усеща миризма на разлагащи се тела и ще продължи да вижда мъртви тела много време след трагедията", каза тя.

Смъртта му поставя отново в центъра на вниманието споменът за трагедията с „Рана Плаза“, чийто комплекс от девет етажа се срути сутринта на 24 април 2013 г., затрупвайки около 4000 работници под разрушените си етажи.

Според проучване през април, проведено от британска благотворителна акция, около 10% от оцелелите в „Рана Плаза“ все още са травматизирани шест години след бедствието. "Много от доброволците, участвали в спасителните работи, все още страдат от психични проблеми", каза Шувомой Хаке, ръководител на проучването "Действие за помощ" .

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари