Германците масово отказват да се ваксинират с AstraZeneca

0
Много германци вече пропуснаха реда си за ваксиниране само защото ще е с този препарат
Много германци вече пропуснаха реда си за ваксиниране само защото ще е с този препарат Видео: Bulgaria ON AIR

Негласен отпор срещу ваксината на AstraZeneca в Германия 

Много германци вече пропуснаха реда си за ваксиниране само защото ще е с този препарат. На този фон - ново независимо проучване доказва ефективността ѝ.

Според проучване в Германия само 19 на сто от наличните дози от ваксината на AstraZeneca са използвани. За сравнение доставените в страната количества от препарата на Pfizer и BioNTech са използвани на 85%. А дискусии коя ваксина е по-добра има навсякъде, смята и д-р Аспарух Илиев, който работи в Швейцария, пише Bulgaria ON AIR.

"С едно спокойно обяснение човек постига повече, отколкото с хокане", заяви д-р Аспарух Илиев.

Според ръководителя на лаборатория в Берн в България има и още един проблем. Мнението му е категорично - ваксината е добра, но не и имиджът ѝ. Цената ѝ е близо 10 пъти по-ниска.

В разгара на дискусиите дойде и първият независим анализ във Великобритания, който показва ефективността на препарата. Ваксината на британско-шведската компания, разработена съвместно с Оксфордския университет, намалява с над 75% усложненията при пациенти с коронавирус при хора над 80 години.

Една доза намалява риска от заразяване с повече от 70%, нараствайки до 85% след втората доза. Това предполага, че ваксината може също да помогне за прекъсване на предаването на вируса.

А при хората над 80 години 28 дни след първата доза защитата е 57%. Но критиците на векторната ваксина изтъкват факта, че има повече оплаквания след поставянето ѝ.

А специалистите посочват един необорим факт - тя не се нуждае от специални условия за съхранение. Но всички са единодушни - дори и имунизираните трябва да пазят останалите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари