Германия забрани "умните" часовници за деца

0
Държавата призова родителите да премахнат тези джаджи
Държавата призова родителите да премахнат тези джаджи

Германия забрани продажбата на детски умни часовници и призова родителите да премахнат тези джаджи, ако вече ги имат.

Немският телекомуникационен регулатор има проблем с функцията, която позволява на малката джаджа да предава аудио сигнал от заобикалящата я среда.

“С мобилно приложение потребителите могат да използват подобни детски часовници, за да подслушват незабелязано средата, в която се намира детето и така устройствата могат да се считат за неразрешени средства за шпионаж”, казва агенцията.

Дебатът около подобен вид джаджи не е от вчера. През 2015 г. компания VTech, която произвежда различни детски умни играчки, бе хакната и в резултат изтекоха данните на над 6.5 милиона клиенти, детски снимки, чат записи и др., пише Kaldata.com. Неотдавна властите в Норвегия пък идентифицираха някои марки детски умни часовници като предаващи данни без криптиране, което ги прави уязвими за експлойти.

“Налице е шокираща липса на регулация на много от свързаните с интернет вещи, което позволява на недобросъвестни производители да продават опасно несигурни умни продукти”, предупреждава експертът по сигурност Кен Мънро, цитиран от ВВС.

По думите му, забраната от държавен регулатор е изключително важна стъпка и тя ще накара производителите да се стреснат и да помислят преди да си играят със сигурността на децата.

Източник: Kaldata.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари