ГЕРБ подари на ДПС комисията за правителствените харчове

1
Неин председател стана близкият до Делян Пеевски депутат Йордан Цонев
Неин председател стана близкият до Делян Пеевски депутат Йордан Цонев Снимка: flashnews

Управляващите от ГЕРБ подкрепиха депутата от ДПС Йордан Цонев за председател на новата анкетна комисия в парламента, която трябва да следи правителствените харчове по време на кризата.

Интересен момент беше, че буквално минути след като беше избран, Цонев излезе на трибуната, за да представи доклада за работата на друга анкетна комисия, която оглавяваше доскоро – за проучване на информациите за „скандални подкупни схеми” при придобиване на български паспорти от чужденци, пише вестник СЕГА.

Иначе първоначалното предложение за създаването на комисията дойде от БСП. Парламентът трябва да контролира всички публични разходи по време на кризата заради практиката на правителството да харчи непрозрачно и в полза на приближени фирми, аргументираха се социалистите. И настояха, че начело на комисията трябва да застане представител на опозицията – по подразбиране от левицата – за да бъде работата й обективна.

ОЧАКВАНИЯТА

Комисията ще изисква и публикува информация за всички разходи на публични средства, включително от еврофондове, свързани с преодоляването на последиците от разпространението на COVID-19, пише в решението за създаването й.

Членовете й ще проверят съответствието на отделните разходи с условията и критериите, установени за отделните анти кризисни мерки. Накрая ще изготвят доклад с обобщени данни за извършените разходи и анализ на тяхната ефективност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари