ГЕРБ отстъпи от високите глоби за нарушения на мерките

0
Тежката глоба от 5000 лв. ще се стопи до 300 лева
Тежката глоба от 5000 лв. ще се стопи до 300 лева

Колегиите на ВСС няма да определят по кои дела да текат сроковете в кризата, капитулираха управляващите, пише вестник СЕГА.

Тежката глоба от 5000 лв., която управляващите заложиха в Закона за здравето срещу нарушителите на противоепидемичните мерки, ще бъде сериозно намалена. Престъпването на мерките ще се наказва с 300 до 1000 лв., а при рецидив – от 1000 до 2000 лв., предлагат група депутати от ГЕРБ с поправка в закона за извънредното положение. Имуществената санкция от 15 000 лв., предвидена досега за юридически лица и еднолични търговци, също се орязва – от 500 до 2000 лв. при първо нарушение, а при второ – от 2000 до 5000 лв. Тези разпоредби засягат само нарушения, които не представляват престъпление.

Управляващите са внесли и редица други промени в закона, който предстои да бъде разгледан на второ четене в парламентарната правна комисия в неделя. Друга поправка засяга въпроса по кои дела ще продължат да текат сроковете в периода на извънредното положение. Юристите на ГЕРБ изглежда са се стреснали от обвиненията, че нарушават конституцията с първоначалното си предложение да се позволи на колегиите на Висшия съдебен съвет (ВСС) да определят кои ще бъдат тези производства. Затова са послушали предложението, което направи правосъдният министър Данаил Кирилов – въпросните производства да бъдат изредени в приложение към извънредния закон. Такова е добавено към проекта им.

Депутатите на ГЕРБ са записали още в законопроекта, че държавата няма да изплаща субсидии на политическите партии до прекратяването на извънредното положение. Така спазват партийното решение, взето след скандала с увеличените възнаграждения на народните представители. Парите, които партиите трябваше да получат от хазната през април, ще им бъдат изплатени чак в края на юни.

Поредна промяна ще претърпи разпоредбата за задълженията на длъжници. За периода на извънредното положение няма да се начисляват лихви за забава и неустойки, ако не се плащат задължения на граждани и юридически лица, длъжници по договори за кредит и други форми на финансиране (факторинг, форфетинг и др.), и по договори за лизинг. Задължението няма да може да бъде обявено за предсрочно изискуемо, нито договорът да бъде развален поради неизпълнение. Няма да бъде позволено да се изземват и вещи.

От ГЕРБ са решили да променят и редица текстове в Закона на МВР, засягащи даренията, които получава силовото ведомство. Няма да действа забраната да се взимат такива от общини, държавни структури и предприятия, или международни органи и организации, когато става въпрос за лични предпазни средства, дезинфектанти, спирт и други средства, предназначени за възпирането на заразна болест. В такива случаи дори няма да важат правилата, според които МВР трябва да вкарва своите дарения в публичен регистър, а договорите за даренията трябва да се одобряват от постоянна комисия, създадена от вътрешния министър.

ВМРО, които са партньори на ГЕРБ, предлагат да се развържат ръцете на министрите, областните управители и ръководители на други ведомства да намалят или изцяло да освободят от наем граждани и фирми, които ползват държавни имоти. „Воеводите” искат същото правомощие да се даде и на общинските съвети за отдадени под наем общински имоти. Както и да се позволи на общинарите да намаляват отделни местни данъци и такси за някои категории физически и юридически лица - без друга конкретика. Аргументът за мерките – да се помогне на онези, които са преустановили или ограничили дейността си заради кризата. Такива мерки редица общини имали намерение да предприемат, но възникнали съмнения доколко са законосъобразни, посочват от ВМРО в мотивите си.

Редица нови мерки предлага и БСП. Социалистите искат НОИ да изплаща минималната заплата и дължимите осигурителни вноски на наетите на трудов договор в частния сектор към 13 март 2020 г., които са излезли в неплатен отпуск заради ограничителните мерки. Същата мярка настояват да се приложи и спрямо самонаетите, които не могат да извършват работата, за която се самоосигуряват. Търговците, които са спрели работа заради кризата, да не плащат местни такси за смет и за ползване на тротоари, площади и улични платна, предлагат още соцдепутатите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари