ГЕРБ обвиниха Кацаров, че е ощетил държавния бюджет с 1 милион лева

0
В кулоарите на парламента служебният здравен министър отхвърли тези обвинения
В кулоарите на парламента служебният здравен министър отхвърли тези обвинения Снимка: БТА

От парламентарната трибуна ГЕРБ обвиниха министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, че е ощетил държавния бюджет с 1 милион лева, при поръчката за щадящи тестове за учениците.

В кулоарите на парламента Кацаров отхвърли тези обвинения. Той коментира още, че болница "Лозенец" е с големи дългове и ако не бъде слята с детската болница, ще фалира, съобщи БНТ.

"Единият участник е декларирал количества 1,5 млн., а другият участник е декларирал количество от 1 млн. щадящи бързи антигенни тестове на, забележете и цената - 2,10 лв. за голямото количество и 2,59 лв. за количеството от 1 милион. Отстранили сте ги, след което сте сключили договор за доставки с фирми, които са предложили, първо, по-малки количества и, забележете цената, и каква е разликата. Новите цени, на които са договорени, са 3,24 лв. до 3,37 лв. на тест. Тези данни бяха потвърдени също в медийното пространство от Вашия зам.-министър Петров. По наши скромни изчисления, с това Ваше решение сте ощетили българските данъкоплатци в размер близо на 1 млн. лв.", каза Асен Балтов от ГЕРБ.

"Обвиняват ни в корупция, защото сме купили скъпи тестове, извинявайте, ама МС ни отпусна пари за закупуване на 1,5 млн. теста. Ние закупихме 3 пъти повече, тоест в резултат на тези прозрачни процедури цената, на която са договорени тестовете, е намалена 3 пъти в сравнение с прогнозата. С тези 4,7 млн. теста, по наша преценка, пак казвам, тя не е точна, тъй като точните разчети ги знае министърът на образованието, по наша преценка би трябвало да има достатъчно тестове за тестване на всички деца поне до средата на месец януари", отговори Стойчо Кацаров.

За детската болница Кацаров каза: Ако не предприемем това сливане, болница "Лозенец", оставена в този си вид, ще фалира. Тя е почти фалирала.

БНТ: Тоест Вие я обединявате с детската болница, за да не фалира "Лозенец"?

- Не, това е, обединявам детската болница, за да осигуря лечение на деца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари