ГЕРБ и патриотите спасяват заплатите на БСП и ДПС

0
Всяка сутрин мнозинството крепи кворума, за да работи Народното събрание, но така на опозицията не се пишат неизвинени отсъствия
Всяка сутрин мнозинството крепи кворума, за да работи Народното събрание, но така на опозицията не се пишат неизвинени отсъствия Снимка: БГНЕС

Всяка сутрин мнозинството крепи кворума, за да работи Народното събрание, но така на опозицията не се пишат неизвинени отсъствия

Вече трети месец БСП не влиза за регистрация в пленарната зала. От няколко седмици ДПС също. Но депутатите и от двете партии получават пълните си заплати, защото официално нямат неизвинени отсъствия.

Това става ясно от справката за отсъствията от началото на есенната сесия през септември, качена на сайта на парламента. За трите месеца до края на ноември има само 145 неизвинени.

Проверка на в. “24 часа” се натъкна на интересен парадокс - оказа се, че спасявайки кворума, за да може да работи Народното събрание, мнозинството всъщност спасява и заплатите на опозицията.

Според финансовите правила към правилника на Народното събрание неизвинено отсъствие на депутат се пише тогава, когато заради него е бил провален кворумът и заседанието или не е започнало, или се е разпуснало след поименна проверка. Както и когато депутат въобще не е влизал в пленарната зала през деня и не е представил извинителна бележка за това.

Така беше през пролетта миналата година, когато БСП напусна пленарната зала. Тогава червените получиха доста неизвинени и останаха без заплати за близо два месеца, което създаде напрежение в редиците им.

За да не останат отново без заплати, този път социалистите възприеха друга тактика - не се включват само в сутрешната регистрация. Но след като кворум бъде осигурен и работата на парламента започне, влизат в пленарната зала и още с първото гласуване, в което участват, системата отчита присъствието им. Според финансовите правила към правилника на парламента данните за отсъстващите от пленарната зала се вземат от разпечатките за регистрация и гласуване на електронната система. БСП сочи като мотив, че не ѝ е работа тя да осигурава кворума на управляващите и да легитимира изчерпал се откъм доверие парламент, но била длъжна да защитава своите законодателни алтернативи.

Есенната сесия на парламента започна на 2 септември, а ден по-късно от БСП отказаха да се регистрират, въпреки че са в сградата. Така от 3 септември насам лявата група влиза в пленарната зала едва след първия звънец. За трите месеца обаче има само два дни, в които цялата група е с неизвинени - 10 септември и 11 ноември. И в двата дни заседанието е било предсрочно разпуснато след поименна проверка.

ДПС започна да не се регистрира на 16 септември заради несъгласие с текстове в Изборния кодекс. За трите месеца обаче групата на Мустафа Карадайъ също няма нито един ден, в който всичките ѝ депутати да са получили неизвинени.

За целия септември отсъствията са 64. Бройката е такава заради деня, в който са отсъствали всички социалисти. Най-много неизвинени за месеца - 4, има параолимпиецът Михаил Христов, който днес е независим депутат, но тогава още бе част от групата на БСП.

През октомври неизвинените са общо 8. Такива са писани по два пъти на соцлидерката Корнелия Нинова и отново на Михаил Христов. Бягства от работа същия месец имат обаче и Ахмед Ахмедов и Бюрхан Абазов от ДПС.

През ноември пък поименна проверка явно е изненадала не само червените, защото на 11-и отсъствия освен тях имат още лидерът на “Воля” Веселин Марешки, Явор Нотев от “Атака”, зам.-шефът на ВМРО Искрен Веселинов и др. Отново най-много без бележка е отсъствал Михаил Христов, но вече като независим депутат.

А за трите месеца само един депутат от ГЕРБ има неизвинено - Пламен Нунев, на 26 ноември.

За всяко неизвинено отсъствие съответните депутати са били глобени с по около 200 лева или грубо около 30 хил. лв. са влезли обратно в бюджета на НС.

Дори и да е имало повече бягства от работа, те са били извинени с бележка, разказаха запознати. Според правилника отсъствие се извинява от председателя на съответната група или оторизиран от него заместник. След това списъците минават през кабинета на парламентарната шефка Цвета Караянчева, но само за сведение, тя не може да оспорва решенията. И накрая отиват в администрацията, за да се изчисли какви глоби да се удържат.

За трите месеца работа Народното събрание има 40 заседания. От тях две въобще не са започнали поради липса на кворум, а две са разпуснати още по обяд. Няколко са заседанията, когато парламентът е започвал близо час по-късно, докато се съберат депутати.

Когато се увеличи броят на заболелите и карантинираните заради COVID депутати, мнозинството измисли нова тактика за осигуряване на кворум - от 11 ноември насам ги включва в заседанието чрез видеоконферентна връзка. БСП обаче даде онлайн участието им на Конституционния съд.

А когато видяха, че опозицията използва поименната проверка като тактика за разпускане на заседанията, от ГЕРБ започнаха да я искат сами още в ранни зори. Тъй като това може да се прави само по веднъж на ден, така те парират опитите на БСП да възпрепятства работата им, но и спасяват заплатите им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари