Генералният викарий поема овдовялата Никополска епархия

1
Монсеньор Каваленов бе личният преводач на папа Франциск по време на посещението му в България през май миналата година
Монсеньор Каваленов бе личният преводач на папа Франциск по време на посещението му в България през май миналата година Снимка: в. "Утро"

Овдовялата с кончината на епископ Петко Христов на 14 септември Никополска католическа епархия ще бъде управлявана от досегашния генерален викарий монсеньор Страхил Каваленов, който бе назначен от папа Франциск за неин апостолически администратор

Това пише днес вестник "Утро". Монс. Страхил Каваленов е роден на 25 март 1966 г. в село Разград, област Монтана, но израства в София в некатолическо семейство. Завършва НГДЕК „Свети Константин Кирил Философ“, а след това и история в Софийския университет. След като открива свещеническото си призвание, следва в папската духовна академия в Краков и в Латеранския папски университет в Рим, където се дипломира. На 18 април 2009 г. се завръща в България и е ръкоположен от епископ Петко Христов за свещеник в Белене. След това служи в енориите във Велико Търново и Габрово. През 2018 г. става генерален викарий на Никополска епархия.

Монсеньор Каваленов бе личният преводач на папа Франциск по време на посещението му в България през май миналата година. Носител е на „Почетен знак с лента“ на Института за изследване на обществата и знанието при БАН и е първият католически духовник с подобно отличие от БАН.

Погребалната литургия за монсеньор Петко Христов ще се състои в събота от 12 часа в католическата катедрала „Свети Павел от Кръста“ в Русе, а на следващия ден във всички католически храмове в страната ще бъдат отслужени литургии в негова памет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари