Генерал Ашкенази: Благодарение на българите сме живи

1
Това заявява генерал Габи Ашкенази, бивш началник на Генералния щаб на израелската армия и настоящ външен министър на държавата Израел
Това заявява генерал Габи Ашкенази, бивш началник на Генералния щаб на израелската армия и настоящ външен министър на държавата Израел

Благодарение на българите сме живи, те са толерантен народ 

Това заявява генерал Габи Ашкенази, бивш началник на Генералния щаб на израелската армия и настоящ външен министър на държавата Израел в документалния филм „Следващото поколение“, създаден по идея на Яков Джераси.

Генерал Ашкенази дойде за пръв път в България заради този филм, разказа Яков Джераси, председател на Световната ционистка организация – България, предаде БГНЕС.

Лентата разказва за потомците на българските евреи спасени по време на Втората световна война през погледа на генерал-лейтенант Ашкенази и известната журналистка и писателка Ошрат Котлер, която води новините по една от израелските телевизии. Корените на нейните деди са от Пазарджик, а неговите – от Пловдив.

„Двамата с Ошрат се срещнаха в едно кафене, намиращо се в стария град“, разказа Джераси.

„Докато си поръчваха кафе, Габи се обърна към Ошрат с думите: Има много велики народи в Европа, които имат големи личности като Шилер, Шекспир и много други. Българите може би не създадоха личности от такъв мащаб, но направиха едно нещо – те са причината ние с теб днес да пием кафе в Пловдив, защото българите бяха толерантни“, сподели Яков Джераси.

Премиерата на документалния филм се състоя преди няколко месеца в Израел. На нея присъства и генерал Ашкенази, който от днес е вече външен министър в коалиционното правителство на Бенямин Нетаняху. На премиерата освен представители на българската еврейска общност присъства и държавният глава на България, който е посрещнат изключително топло и радушно от потомците на спасените.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари