Ген. Симеон Петковски: Човешка грешка е най-честата причина за инциденти във военните заводи

0
Експертът направи и кратка хронология на подобни инциденти в близкото минало
Експертът направи и кратка хронология на подобни инциденти в близкото минало Снимка: Кис 13

Човешка грешка е най-честата причина за инциденти във военните заводи.

Това каза в обзорното предаване „Това е България“ на „Радио „Фокус“ ген. Симеон Петковски, бивш заместник-министър на отбраната по повод пожара в заводДунарит“ в Русе.

По думите му бързите мерки и действия по потушаването на огъня са спомогнали да се избегне по-голям инцидент.

На място продължават да дежурят пожарни коли с цел да не възникне нов пожар. Най-хубавото е, че няма жертви. Заводът е далеч от населени места и опасност няма“, обясни още ген. Петковски. Експертът е категоричен, че за да няма сериозни инциденти във военните заводи у нас са необходими строги мерки и изисквания при подбор на служителите.

Трябва да има добре обучени специалисти, които строго да спазват изисквания за работа с взривни вещества. Нужен е ред. Не трябва да се допускат хора, които не умеят да работят с боеприпасите. Грешката на служителите не може да се предвиди, затова е нужно да се спазват правилата за работа“, посочи още ген. Петковски.

Според него човешката дейност е основен фактор при работа с боеприпаси и най-честитите инциденти стават по невнимание на служителите. Експертът направи и кратка хронология на подобни инциденти в близкото минало. „Взривът в „Миджур“ при Горни Лом, при който загинаха 15 души се случи при изпитване на нов метод на работа. Там имаше неспазване на технологията и това доведе до взрив. В „Арсенал“ грешката дойде от единия работник, но пак имаше жертви. При инцидента в Карлово имаше риск от взрив след изпуснат сандък с капсул-детонатор. Анализът показва, че почти навсякъде има грешка“, обясни ген. Петковски.

По думите му инциденти във военни заводи има и в други страни. „Голям взрив имаше и в Русия преди година. Там цяла база беше унищожена. Преди пет години в Чехия също имаше инцидент“, допълни още ген. Петковски.   

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари