Гърция премина пика на четвъртата вълна от COVID-19

0
Не се очаква случаите да нарастват оттук насетне
Не се очаква случаите да нарастват оттук насетне Снимка: Associated Press

Гърция е преминала пика на четвъртата вълна от коронавирус и се намира в плато

Не се очаква случаите да нарастват оттук насетне. Това заяви в интервю за NOVA министърът на туризма на южната ни съседка.

Само преди две седмици новите случаи на коронавирус в страната бяха с около 2 000 по-малко на денонощие. Заради рязкото нарастване 13 острова бяха включени в „тъмночервената” зона от европейските здравни власти. Имаше временна забрана за музика в баровете, вечерен час и допълнителни полицейски екипи на място.

Статистика сочи, че заразените са малко над 497 000, като от тях новозаразените за денонощие са 2154. Според министъра на туризма Харис Теохарис статистиката е подвеждаща, тъй като се взима предвид броят на местните спрямо заразените, а не броят на реално пребиваващите милиони туристи.

В Гърция е въведена система всички, които работят с хора, да се тестват задължително 2 пъти седмично и да въвеждат резултатите онлайн. Ако не го правят, следват сериозни глоби.

„Ваксинираните не се тестват. Това е деликатен натиск върху хората, за да се имунизират”, коментира Харис Теохарис, министър на туризма.

От септември имунизацията ще стане 100% задължителна за здравните работници. Бяха въведени и така наречените COVID FREE ресторанти, в които не сервират на хора без ваксина в затворени пространства. Проблем обаче се оказват баровете.

„Четвъртата вълна е вълната на младите. Повечето не са ваксинирани и пътуват много през лятото. А ако ситуацията се влоши, ще се заложат мерки като тези на Миконос, например затваряне на баровете след 01.00 ч.”, каза Теохарис.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари