Г-н Милков, барелефа на Никола Вапцаров е в много лошо състояние

0
Предлагам уникалния за Русе барелеф да бъде демонтиран и поставен на по-видно място
Предлагам уникалния за Русе барелеф да бъде демонтиран и поставен на по-видно място

Общинският съветник Дилян Саманджиев подаде сигнал до кмета на Община Русе Пенчо Милков за състоянието на барелефа на Никола Й. Вапцаров на улица Плиска, блок "Червен“ в Русе.

Смятам,че всеки общински съветник, а и гражданин,трябва да подава сигнали за нередности,за да може дадената институция да реагира.Този артефакт е единствен в нашият град и затова е уникален. За мен е редно да се демонтира от стената на блока, понеже се вижда какъв е резултата и да се постави на по-централно място. Дали в Парка на младежта, дали на центъра, това решение ще го вземе дадената административна структура, но определено барелефа трябва да се показва и вижда повече. Странното е, че като разговарях с живущ от входа,сподели,че барелефа е в това състояние повече от 10 години и на никой не му правило впечатление. Трябва да си пазим културните паметници,независимо от кой исторически период.‘‘, пише общинският съветник.

Публикуваме сигнала му без редакторска намеса:

ЧРЕЗ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – РУСЕ

До Пенчо Милков

Кмет на град Русе

СИГНАЛ

ОТ Дилян Саманджиев

Общински съветник

Относно: Барелеф на Никола Й.Вапцаров на улица Плиска, блок "Червен“

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИЛКОВ,

Барелефа на Никола Вапцаров, който се намира върху стената на блок "Червен‘‘ е в много лошо състояние, както се вижда от снимката, която прилагам. Проведох разговор с живущи, които живеят във входа, където се намира барелефа и те споделиха,че този барелеф е наследство,ако може да се каже така,от детската градина, която е била зачислена към закрито вече предприятие.

В Русе, втори такъв барелеф, няма и той е уникален за нашият град. Сигурен съм,че Община Русе ще се погрижи за барелефа, а може би, като цяло и може да го демонтира и постави на по-видно място, за да се запази историческата памет на този български писател. Впрочем самият Вапцаров е прекарал 15 месеца стаж в Руса, за да поддържа плавателните съдове на Дунавската полицейска служба,която е основоположник на българският флот ,преди да се премести във Варна.

С уважение,

Дилян Саманджиев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари