Г-н Кмете, кой е виновен за престъпното пилеене на пари за некачествения ремонт на Градския стадион?

3
Ощетени ще бъдат само русенските данъкоплатци и любителите на футбола, защото парите са техни, а не на общината
Ощетени ще бъдат само русенските данъкоплатци и любителите на футбола, защото парите са техни, а не на общината Снимка: БГНЕС

Правят се поредните ремонти на ремонта, както при Русенската опера, така и при площад „Свобода“, зала „Филхармония“ и при други обекти, където се изпълнява девизът на партия „ГЕРБ“ – „Строим, за да ремонтираме“.

Прав е кметът Пламен Стоилов като твърди, че Община Русе няма да бъде ощетена финансово. 

Ощетени ще бъдат само русенските данъкоплатци и любителите на футбола, защото парите са техни, а не на общината.

Дали някой ще потърси и намери къде е отишла разликата между усвоените 1 млн. лв. и действително вложените пари в ремонта на Градския стадион?!

През 2017 г. се направи уж генерален ремонт на Градския стадион за 1 млн. лв. от фирма „Тарктур“. В началото на юни 2018 г. започна ремонтът на ремонта на Градския стадион от ОП „Спортни имоти“.

Дренажът на терена е некачествен, а чимовете са с дебелина от 1 см. и неидентифицирана тревна смес от глухарчета, живовляк, рукола и др. Централната част на терена е заблатена, като е оформена падина с гьолчета и прилитащи волно блатни мухи. Заблатеният терен трябва да се дупчи с шишове, за да се оттича водата. На много места липсва трева и теренът оплешивя. Под тревната настилка има много пясък и тревата не може да стигне до почвата, за да се захване за нея. Между двете полувремена на футболните срещи работници тъпчат с крака извадените чимове.

Проблемите с терена са заложени още със самото проектиране, като заданието за проекта е изготвено от общинската администрация. Община Русе е подписала с изпълнителя констативни протоколи от 25 и 31 март 2017 г., тоест Община Русе е приела извършените ремонти съгласно сключения договор. Очевидно е, че и фирмата за строителен надзор си е свършила некачествено работата, като общинската администрация. 

Започналият ремонт на ремонта е за над 300 000 лв., като кметът Пламен Стоилов обеща през септември 2017 г., след среща с министъра на спорта Красен Кралев каза, че Община Русе няма да бъде ощетена финансово.

По този повод искам да задам на кмета Пламен Стоилов следните въпроси:

  1. Кой е виновен за престъпното пилеене на пари за некачествения ремонт на терена на Градския стадион – администрацията на общината дала заданието, проектантите, фирмата изпълнител на ремонта или лошата експлоатация и поддръжка на тревата от ОП „Спортни имоти“ ? 
  2. Защо при подписването на констативните протоколи Община Русе и фирмата упражняваща строителния надзор не са забелязали допуснатите при ремонта дефекти?
  3. Извършено ли е допълнително препроектиране за увеличаване на капацитета на дренажната система ?
  4. Защо ремонтът на ремонта на гаранционния терен се извършва от ОП „Спортни имоти“ ?  Каква е проектната стойност на този ремонт ?
  5.  Това няма ли да доведе до отпадане на 7 годишната гаранция на цялото съоръжение ?
  6. На какъв етап е започналата прокурорска проверка и какви са направените констатации ?

Това е поредният ремонт на ремонта, както при Русенската опера, както при площад „Свобода“, както при зала „Филхармония“ и при други обекти, където се изпълнява девизът на партия „ГЕРБ“ – „Строим, за да ремонтираме“.

Прав е кметът Пламен Стоилов като твърди, че Община Русе няма да бъде ощетена финансово. Ощетени ще бъдат само русенските данъкоплатци и любителите на футбола, защото парите са техни, а не на общината.

Дали някой ще потърси и намери къде е отишла разликата между усвоените 1 млн. лв. и действително вложените пари в ремонта на Градския стадион ?!

Мариян Димитров

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари