„Фрийдъм Хаус“: България е сред най-демократичните страни в света

1
В графата: граждански свободи, България получава 46 от максимални 60 точки
В графата: граждански свободи, България получава 46 от максимални 60 точки Снимка: БГНЕС

България е свободна държава, сочи класацията на авторитетната американска организация „Фрийдъм Хаус“, която е посветена на подкрепата и защитата на демокрацията по целия свят.

Тя публикува годишния си доклад за състоянието на демокрацията и гражданските свободи в страните по света за 2019 година, предава БГНЕС.

В него България получава 80 точки от 100 възможни и е класифицирана със статус „Свободна“ (от възможни – „Свободна“, Частично свободна“ и „Не свободна“). Страната ни запазва същите точки (80) от доклада за 2018 година.

По отношение на политически права страната ни получава 34 точки, като най-високият резултат от 40 точки е за страни като Австралия, Канада, Дания, Финландия, Япония.., а най-нисък – за страни като Йемен с 1 точка, Венецуела – 2, а има и страни като Туркменистан, Таджикистан и Северна Корея, които са с… 0 точки. За 2018 година България е била с 33 точки по отношение на този критерий.

В графата: граждански свободи, България получава 46 от максимални 60 точки. Там на върха са Финландия, Люксембург, Норвегия и Швеция. Най-ниско по отношение на свобода за гражданите си са страни като Сирия, Сомалия, Саудитска Арабия и Северна Корея. В доклада от 2018 година страната ни е с 47 точки по отношение на гражданските свободи.

Относно България „Фрийдъм Хаус“ прави следната характеристика и дава следната оценка:

Множество партии се състезават в демократичната система на България и през няколко десетилетия има няколко трансфера на власт между конкурентните партии. Страната продължава да се бори с политическата корупция и организираната престъпност. Докато медийният сектор остава плуралистичен, концентрацията на собственост е нарастващ проблем. Журналистите срещат заплахи или насилие в хода на работата си. Етническите малцинства, особено ромите, са изправени пред дискриминация. Въпреки недостига на финансиране и други пречки, групите за обществени права са активни и влиятелни.

Като цяло в глобалната си оценка за демокрацията по света „Фрийдъм Хаус“ тръби: демокрацията и плурализмът са под заплаха.

Диктаторите се опитват да премахнат последните остатъци от вътрешно несъгласие и да разпространят вредното си влияние в нови кътчета по света. В същото време много свободно избрани лидери – включително тези на Съединените щати и Индия, двете най-големи демокрации в света – все повече са склонни да разбиват гаранциите за институционалност и да пренебрегват правата на критиците и малцинствата, докато преследват своите популистки програми.

В резултат на тези и други тенденции „Фрийдъм Хаус“ установява, че 2019 г. е 14-та поредна година на упадък на глобалната свобода. Гражданите на 64 държави са свидетели на влошаване на политическите права и гражданските свободи, докато само в 37 те са се подобрили.

Етническите, религиозните и други малцинствени групи понасят тежестта на злоупотреби от правителствата както в демократичните, така и в авторитарните държави.

Посегателствата върху правата на имигрантите продължават в някои демократични държави.

Безконтролната бруталност на автократичните режими и етичният упадък на демократичните сили се съчетават, за да направят света все по-враждебен към новите изисквания за по-добро управление. През последната година са се появили поразителен брой нови граждански протестни движения, отразяващи неизчерпаемото и всеобщо желание за основни права. Тези движения обаче в много случаи се сблъскват с дълбоко вкоренени интереси, които са в състояние да упражнят значителен натиск и са готови да използват смъртоносна сила за задържане на властта.

За да се защити свободата в страните и да се подкрепи външна политика, която защитава демократичните права и ценности, организацията препоръчва да се насърчава по-доброто обществено разбиране на демократичните принципи, особено сред младите хора. Повишаване на изискванията за прозрачност също са от съществено значение. Демокрациите трябва да се справят и с използването на ботове (автоматизирани акаунти, представящи се за истински хора, за достъп до класифицирана информация) при манипулиране на социалните медии. Предотвратяване на изборна намеса – е друга препоръка на „Фрийдъм Хаус“. Предотвратяване на прането на пари от корумпирани служители, също е едно от изискванията за повишаване на демократичната свобода. Корумпираните участници в тези дейности крадат повече от 3 трилиона долара годишно от родните си страни, ефектите от които подкопават институциите, критични за демокрацията и вредят на икономическия растеж в тези страни, заключава организацията. Правителствата трябва да осигурят стабилно прилагане на законите и да разследват и преследват нарушителите, когато е необходимо. Борбата срещу клептокрацията и международната корупция трябва да бъде основен приоритет, подкрепата за гражданското общество и за местните движения, призоваващи за демокрация – също.

Докладът на „Фрийдъм Хаус“ отразява ситуацията в 195 страни от 1 януари до 31 декември 2019 г. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари