Франция изпраща още военнослужещи в Румъния

0
Заедно с военните ще и има и блиндирана военна техника
Заедно с военните ще и има и блиндирана военна техника Снимка: GettyImages

Франция ще изпрати 500 военни в Румъния като част от силите на НАТО, в резултат на инвазията на Украйна от Русия, обяви началникът на генералния щаб на  френските въоръжени сили генерал Тиери Бюкар, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Заедно с военните ще и има и блиндирана военна техника

В Естония френското военно присъствие като част от силите на НАТО ще бъде удължено след предвидения срок за смяна там, който беше март. Около 200-250 военнослужещи ще останат там, като това ще са бойци, обучени и оборудвани за водене на бойни действия при изключително студено време. Ще бъдат разположени и четири изтребителя "Мираж 2000".

Същевременно конвой от шест танка и друга военна техника от Великобритания пристигна във военната база "Тапа" в Естония, предаде ДПА. Лондон се очаква да  изпрати 850 военни и оборудване в Естония, като така ще удвои почти контингента си там.

Части от силите за бързо реагиране на НАТО ще отидат в Норвегия за учения, каза генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Той добави, че НАТО разгръща части от силите за бързо реагиране по суша, море и въздух, но не поясни къде ще бъдат разположени те. ДПА е научила от запознат източник, че сухопътните сили може да бъдат пратени в Румъния.

Дания пък изрази готовност да предостави 20 изтребителя Еф-16 за охраната на въздушното пространство на НАТО.

Премиерът на Италия Марио Драги заяви, че руската атака срещу Украйна "ни връща към най-мрачните дни на европейската история", предаде АНСА.

"Тази офанзива вече порази украинското население по един трагичен начин", заяви Драги пред парламента на Италия.
"Украинското министерство на вътрешните работи регистрира цивилни жертви. Кадрите на беззащитни граждани, принудени да се крият в бункери и метростациии са ужасяващи", допълни той.

Драги призова Москва да изтегли военните си от Украйна и да се върне на масата за преговори.
"Италианското правителство, заедно с международните му партньори, винаги сме се надялвали да се разреши кризата по един мирен начин по пътя на дипломацията", добави той. "Диалогът обаче трябва да бъде честен и преди всичко полезен. Насилието в последните няколко седмици от страна на Русия прави този род диалог невъзможен", заяви той.

"Нашият приоритет трябва да бъде да укрепим сигурността на нашия континент и да приложим максимален натиск над Русия, така че тя да изтегли военните си и да се върне на масата на преговорите", допълни той.

Драги каза, че Италия е готова да осигури допълнителни 3400 военни в подкрепа на усилията на НАТО да възпре кризата, породена от руската инвазия в Украйна, допълва Ройтерс.

Пред парламента Драги разказа и как Зеленски се е включил чрез видеовръзка на срещата на европейските лидери в четвъртък вечерта и е казал, че е мишена на руските сили.

Драги разказа, че Зеленски се укривал някъде в Киев и добави, че вчера е имал уговорка с украинския президент за телефонен разговор в 9,30 ч. сутринта, но накрая Зеленски не е бил на разположение. Малко след това в Туитър акаунта на Зеленски се появи съобщение на украински, в което той казва, че на подстъпите на Чернигов, Гостомел и Мелитопол е имало тежки сражения и че са загивали хора. В съобщението се допълва, че следващия път Зеленски ще се опита да промени графика на войната, за да поговори с Драги в точен час, съобщават Ти Джи Ком 24 и АНСА.

Този горчиво-ироничен туит бе широко коментиран в Италия, но малко след това се проведе телефонен разговор между италианския външен министър Луиджи Ди Майо и украинския му колега Дмитро Кулеба. След това Кулеба поясни, че епизодът между Зеленски и Драги е бил просто недоразумение. И добави, че бързо ще бъде организиран нов телефонен разговор, допълва АНСА.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари