Фотоизложба припомня последните 7 години на Андрей Даниел

0
Изложбата ще гостува на Мартенските музикални дни в Русе - родния град на художника
Изложбата ще гостува на Мартенските музикални дни в Русе - родния град на художника Снимка: Ани Петрова / БНР

Изложбата ще гостува на Мартенските музикални дни в Русе - родния град на художника

Журналистът Стефан Джамбазов подрежда изложба със свои снимки, които отразяват последните години на художника и преподавател Андрей Даниел. Експозицията е в галерия „Академия“ на Националната художествена академия и може да бъде разгледана от днес (откриването е следобед) до 23 януари.

Някои ме питат защо в названието уточнено „последните 7 години“. В първите 7 години човек натрупва, а в последните – отдава. Имах възможност да бъдем близо. През тези години той имаше изложби, срещи с ученици. Това, което го характеризира е и връзката му със студентите. Академията за него беше втори дом“, отбеляза пред Радио София Стефан Джамбазов.

И допълни, че изложбата не е хронологична и може да се нарече пътуваща - тя вече е гостувала на „Аполония“ в Созопол, в „Пловдив джазфест“, ще бъде и на Мартенските дни в Русе, родния град на Даниел.

Освен живописец, той е и мъдрец, философ. Картините му са емоционални, преминали са през него, без да са концептуални. Според него най-важното за човека на изкуството е да намери смисъл за себе си и за другите. Искаше да научи студентите на виждат, да мислят, да усещат, да се чувстват свободни.“

Ангелина Грозева разговаря със Стефан Джамбазов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари