Фолклорни състави от Русе се върнаха с медали от Копривщица

2
Отлично представяне на самодейците от Русенско по време на Дванайсетия национален събор на българското народно творчество в Копривщица
Отлично представяне на самодейците от Русенско по време на Дванайсетия национален събор на българското народно творчество в Копривщица Снимка: Областна администрация - Русе

Отлично представяне на самодейците от Русенско по време на Дванайсетия национален събор на българското народно творчество в Копривщица

Там те завоюваха общо седемнайсет медала, съобщиха от Областна администрация. По думите на журито изпълнението на съставите от региона е било на изключително високо ниво, а отличията безапелационни спечелени. Областният управител Анатоли Станев поздрави наградените и им благодари за опазването на родовата ни памет. Той пожела на участниците здраве и несломим дух, с който да отстояват българските бит и традиции.

Шест от седемнайсетте медала са златни, девет са сребърни, а две са бронзовите отличия. Със златен медал бе отличен Иван Жеков, който е гъдулар към Пенсионерски клуб №10 в Русе. Златен медал донесоха и от групата за изворен фолклор към Народно читалище „Просвета 1915“. Изпълнителите от културната институция в русенския квартал „Долапите“ с художествен ръководител Снежана Атанасова бяха наградени за представянето на обичай по случай Бабинден. Третото злато отиде при друга група за изворен фолклор – тази към Народно читалище „Пробуда 1907“, намиращо се в село Тетово. Поводът са т.нар. „приказки за хляба“, разказващи за това как жените си хортуват докато правят квас, как украсяват обредните хлябове и какво символизират фигурите от тесто върху тях. Художествен ръководител на отличената група бе Стефка Русева. Същото отличие бе присъдено и на групата за автентичен фолклор „Хърцойки“ с ръководител Милена Колева към беленското читалище „Трудолюбие 1884“.

Напълно очаквано от Пиргово изиграха обичая „Джамал“. Художествен ръководител на групата бе Атанас Атанасов и своеобразният спектакъл продължи близо половина час. Ритуалът представлява игра, която е посветена на Ивановден. Чрез нея хората от селото са изразявали своето страхопочитание пред силите на природата, като са влагали и своите надежди за мирна, добра и плодородна година. Вярванията се свързват още и с възможността за прогонване на злите сили посредством използването на маска на митическо същество, наричано Кречетало или още Татунчо. В играта се включиха общо 23 мъже и 5 жени.

Област Русе бе представена от 121 участници – 71 жени и 50 мъже. Те са от четири общини от региона – Русе, Бяла, Ценово и Иваново. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Поправете си статията!
    Обичаят "Джамал" е традиционен и се играе само и единствено в България от самодейците на село Кошов! А, редактора Мирослава Бонева, ако беше видяла "паспорта" на Татунчо, тогава щеше да разбере, че той не е бабанек от Пиргово!
  • 3
    1
    Мирослав Янакиев
    Поправете си статията. Пиргово се представи с мъжка коледарска група.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари