ФК „Дунав“ става акционерно дружество с общински дял

1
Ние ли ще бъдем хората, които ще ликвидират този отбор, и то в най-тежкия момент, пита кметът
Ние ли ще бъдем хората, които ще ликвидират този отбор, и то в най-тежкия момент, пита кметът Видео: Русе Медиа

ФК „Дунав“ ще преструктурира до края на годината в акционерно дружество, като общината ще предложи на общинските съветници да има дял в него.

Това обяви по време на сесията кметът Пламен Стоилов.

В момента юристите уточняват вариантите за общинско участие. Новината дойде в разгара на бурните дебати относно предложението за спонсорство на футболния клуб в размер на 270 000 лв., което бе оспорено от съветника от ВМРО Нина Крушева. Това стана в присъствието на част от административното ръководство на ФК „Дунав“, на футболисти и фенове, дошли да подкрепят любимия си отбор, информира Русе Медиа.

Тя определи предложението като противозаконно и икономически неизгодно и сравни финансовата подкрепа за „Дунав“ с парите, които се дават за клуба по тенис на маса. Впоследствие стана ясно, че Крушева е станала спонсор на въпросния клуб и не е съгласна да се дават толкова пари за футбол вместо, например, за улиците в малките населени места.

По предложение на председателя на комисията за младежта и спорта Пламен Рашев от БСП бе дадена думата на председателя на Надзорния съвет на клуба Росилина Симеонова. Тя бе изключително емоционална в изказването си, като припомни, че от създаването си през 2010 г. до 2014 г., когато идва първата финансова помощ от общината, клубът се е развивал сам с лични средства и помощ от приятели. Парите, които се искат като спонсорство, са едва 10 % от годишния бюджет в размер на 2,5 млн.лв., а с тях се издържат 45 души футболисти, треньори, администрация. „Футболът е най-скъпият спорт, няма човек в Русе, който да може да издържа сам един клуб“, коментира тя. И припомни, че покрай успехите на „Дунав“ много деца са се запалили по спорта, развива се и базата.

Кметът Пламен Стоилов бе категоричен в своето становище – съветниците да заявят ясно искат ли в Русе да има елитен футбол или не. „Ако я няма подкрепата на общината, няма да го бъде този клуб. Ние ли ще бъдем хората, които ще ликвидират този отбор, и то в най-тежкия момент, когато влизат на плейофи. Догодина може пак да сме в първата шестица, както бяхме и преди. Клубът прави всичко възможно да търси генерален спонсор, помагаме за базата, да не забравяме, че спонсорите първо гледат дали има подкрепа от общината. Нека да покажем единодушна подкрепа на отбора, защото футболът е религия, ще го има и след нас“, заяви емоционално Стоилов.

Той бе подкрепен от проф.Велизар Павлов, който определи футболният отбор в Първа лига като символ на местния патриотизъм. От своя страна Иво Пазарджиев от ВМРО призова феновете да не ходят на стадиона само, когато отборът печели, а да го подкрепят и в трудни моменти. Той предложи да се преосмисли наемът, който клубът плаща за ползване на Градския стадион. Кметът обясни, че това е един от вариантите за участие на общината в бъдещето акционерно дружество.

За да се успокоят страстите, се наложи да се даде 10-минутна почивка, след което бе гласувано и решението за подкрепа на „Дунав“ с 270 000 лв. То бе подкрепено от 42 съветници срещу 4 „против“.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари