Фирмите ще декларират имущество над 5000 лева

0
Собствениците на фирмите ще трябва да подават за тези вещи декларация в НАП
Собствениците на фирмите ще трябва да подават за тези вещи декларация в НАП

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗИД на ЗКПО).

С промените се внасят промени и в законите за ДДС, за данъците на физическите лица, за местните данъци, за ограничаване на плащанията в брой. Освен това хармонизира и привежда в съответствие националното данъчно законодателство с изискванията на европейските директиви в областта на прякото облагане, предаде OFFNews.

От одобрения проект за промени в законите се вижда, че е отпаднало предложението на финансовия министър Владислав Горанов общините да могат да облагат доходите на гражданите с до 2%.

Предвидена е обаче друга промяна, която засяга общините. С одобрените промени се предвижда кметовете на да бъдат санкционирани, ако от общините не изпращат ежедневно информация на Министерството на финансите по електронен път за местни данъци и такси.

Промени има при друг спорен текст - за облагане с ДДС на имущество, което собственикът на дадена компания или работещите в нея използват и за лични цели. Вместо с ДДС да се облагат вещи на стойност над 700 лева, както беше запланувано първоначално, разпоредбата ще важи само за вещи на стойност над 5000 лева. 

Собствениците на фирмите ще трябва да подават за тези вещи декларация в НАП. По методика, одобрена от финансовото министерство, ще се изчислява в каква степен съответната вещ се използва за бизнес цели, за да възстанови пропорционално на нея данъка. 

С приетите промени за петролните бази ще важат правилата от общия режим, които важат за всички търговци за горива. Те вече няма да имат възможност да не регистрират и отчитат доставките си. Въвежда се обаче 6-месечен гратисен период, в който собствениците на такива бази да приведат дейността си в съостветствие с новите правила. 

Сградите, на които е извършено саниране по програмата за енергийна ефективност, няма да се освобождават от имотен данък. 

Според друга промяна с данък ще се облагат и всички поземлените имоти в строителните граници на населените места със статут на земеделска земя, при положение, че техните собственици не са променили предназначението им.

Храмовете и манастирите ще се освобождават от такса смет, ако имотът не се използва за стопанска цел, която не е свързана пряко с богослужебната дейност.

С приетите промени се намалява и прагът за плащания в брой. Прагът се намалява от 15 000 лева на 5000 лева, като ограничението ще се прилага и в случаите на плащане в чужда валута. 

Удължен е и срокът за прилагане на механизма за обратно начисляване на ДДС при доставки на зърнени и технически култури - до 31 декември 2018 година.

В ЗДДФЛ е предложена промяна, съгласно която се предоставя възможност на дипломатическите представителства в България да удържат и внасят данък за доходите от трудови правоотношения на местните физически лица, които работят при тях. Също така е предвидена промяна, съгласно която се въвежда ред за авансово облагане на доходите от други източници. Предвидена е възможност за приспадане на задължителните здравноосигурителни вноски по чл. 40, ал. 5 от Закона за здравното осигуряване за всички доходи, които се вземат предвид при определянето на окончателния размер на осигурителния доход с цел максимално хармонизиране на данъчния закон с осигурителното законодателство, както и предотвратяването на противоречива практика по прилагането на законовите разпоредби.

Законопроектът предвижда и изменения, свързани с изпълнението на европейски директиви.

Такъв е случаят с транспониране на изисквания на Директива 2014/86/ЕС за изменение на Директива 2011/96/ЕС, която е свързана с освобождаване от данък на доходите на дъщерни дружества, плащани на дружества майки, за да се предотврати двойно облагане на дружествата майки. 

С решението на Министерския съвет се привеждат се в съответствие с европейското право текстовете на закона, наложени в процеса на нотификация на данъчната мярка, представляваща държавна помощ за регионално развитие.

Схемата ще може да се прилага за 2015 г. в случай, че лицата подадат формуляр за кандидатстване в срок от 1 януари 2016 г. до 29 февруари 2016 г. и е налице одобрение от страна на Българската агенция за инвестиции до 31 март 2016 г.

При подаване на формуляра за кандидатстване за прилагане на данъчното облекчение за 2015 г. ще се прилага списъкът на общините с равнище на безработица с или над 25 на сто по-високо от средното за страната за 2014 г.

Промените ще бъдат внесени за гласуване в Народното събрание. 

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари