Фирма "Вианд" иска да откупи всички акции на Свинекомплекс Николово

2
Софийският производител на фуражи планира да разшири дейността на свинекомплекса
Софийският производител на фуражи планира да разшири дейността на свинекомплекса

Софийският производител на фуражи "Вианд", който наскоро придоби над 65% от "Свинекомплекс Николово", е платил по 0.93 лв. на акция на продавачите "Пимаро България" и "Хайбрид", което прави малко над 2 млн. лв.

Това става ясно от внесеното търгово предложения, с което новият мажоритарен собственик предлага същата цена на останалите акционери, пише Капитал.

Компанията е задължена по закон да предприеме тази стъпка, независимо че междувременно във фермата край Русе беше открита африканска чума по свинете, което наложи животните да бъдат унищожени.

Според информацията в търговото предложение, което все още не е одобрено от финансовия регулатор, "Вианд" планира да възстанови и разшири бизнеса.

"Вианд" е внесла търговото предложение пред съвета на директорите на "Свинекомплекс Николово" в петък, седмица след като беше направена промяна в акционерната структура.

Точно в деня на сделката - 19 юли, лабораторните проби доказаха наличие на болестта във фермата. Според Закона за публично предлагане на ценни книжа компанията е задължена в срок от 14 дни от придобиването на акциите да отправи публично предложение.

Офертата засяга собствениците на акции, представляващи 34.78% от капитала на дружеството, като основният сред тях (с 32.38% по данни към средата на юни) е "Вестпарк файненшъл груп".

Макар че свинекомплексът е публично дружество, за търговия на борсата е качена много малка част от капитала, а сделки с акции не е имало от месеци - последната е от юни 2016 г. и е при 3.3 лв. за акция.

Предложената сега цена от 0.93 лв. е всъщност платената от "Вианд" при покупката на мажоритарния пакет. По закон предлаганата цена не може да е по-ниска от средно претеглената пазарна цена за последните шест месеца, но за този период акции не са търгувани. Сега обект на търговото са 1.217 млн. акции, за които новият собственик трябва да плати около 1.13 млн. лв.

"Свинекомплекс Николово" беше първата голяма ферма, в която беше открита африканска чума по свинете. Проблемът, който засяга 17 хил. животни, е отбелязан и в съобщението на "Вианд", където се посочва, че те ще бъдат умъртвени.

Това идва след сравнително тежък период за свинекомплекса. Отчетът на дружеството за първото тримесечие (данните за полугодието все още не са обявени) показва, че приходите от продажби са намалели с 10% до 901 хил. лв., а компанията е излязла на загуба от 449 хил. лв. За това влияние са оказали по-ниските цени на продукцията и поскъпването на фуражите.

Стратегическите планове на "Вианд" за следващите три години обаче включват възстановяване на производството и увеличаване броя на животните за угояване. Финансирането на компанията ще се извършва от печалбата от дейността, а заемни средства ще се ползват при необходимост, посочва още новият собственик.

Източник: КАПИТАЛ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари