Финансисти: Очакват се фалити на малки и средни предприятия

1
Мика Зайкова: България ще излиза бавно и мъчително от кризата
Мика Зайкова: България ще излиза бавно и мъчително от кризата Снимка: TV+

Мика Зайкова: България ще излиза бавно и мъчително от кризата

Компаниите нямат оптимистични очаквания по отношение на приходите от продажби в страната и чужбина, сочи европейско проучване, проведено съвместно с Българската търговско-промишлена палата. Финансистите очакват фалити на малки и средни предприятия в резултат на дълговете натрупани покрай кризата с Ковид-19, предаде TV+.

Като тревожно определи положението в сектора на малките и средни предприятия председателят на Националното сдружение на малкия и среден бизнес Елеонора Негулова. По данни на НСИ микропредприятията у нас са 80% от малките и средни предприятия.

ЕЛЕОНОРА НЕГУЛОВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНОТО СДРУЖЕНИЕ НА МАЛКИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС

“Имаше таргетирана подкрепа за колегите от туристическия бранш, от автобусните превози, но те засягат около 8-10% от предприятията. Другите 90% реално се спасяват самостоятелно.”

Елеонара Негулова посочи, че е приключило набирането на проектни предложения за помощ от 3 000 до 10 000 лева - по процедурата „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19". Според нея това е мярката, която реално може да подпомогне 240 000 микропредприятия.

ЕЛЕОНОРА НЕГУЛОВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНОТО СДРУЖЕНИЕ НА МАЛКИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС

“Първо трябва да подадете проектно предложение. След това то да бъде оценено, след това договорено, което говорим за хоризонт от 3 до 5 месеца минимум. Вторият вариант – сканиране на възможностите за достъп до финансиране по линия на банковото кредитиране или различните играчи, които предлагат микрофинансиране – фондовете за микрофинансиране. Там при по-облекчени условия бихте могли да вземете кредит.”

Повече от 58 000 компании на европейско ниво са взели участие в европейско проучване съвместно с БТПП. Около 1/3 от тях очакват приходите им от продажби да намалеят, а едва 1/4 смятат, че ще се увеличат.

ЛЮБОМИР ЛЕВИЧАРОВ ИКОНОМИЧЕСКИ АНАЛИЗАТОР - БТПП

“Виждаме, че едно от основните затруднения за бизнеса през 2021 е всъщност и разходите за труд, които се увеличават или, ако сравним с предходните години, има ръст от 12% по отношение на очакванията им като те достигат 42% за фирмите като затруднение. Липсата на квалифицирана работна ръка спада като процент с повече от 20%.”

Не е изключено да се стигне и до фалити, прогнозират експертите.

ЛЮБОМИР ЛЕВИЧАРОВ ИКОНОМИЧЕСКИ АНАЛИЗАТОР - БТПП

“Ако се налагат частични затваряния на отделни сектори, със сигурност това ще доведе до сериозни затруднения и преустановяване на дейността на определени компании. Затова е необходимо те да бъдат подпомогнати.”

МИКА ЗАЙКОВА ФИНАНСОВ ЕКСПЕРТ

Фалити ще има. Няма какво да се заблуждаваме. България ще излиза бавно и мъчително от кризата.”

Според финансовия експерт Мика Зайкова средства има, важното е те да се използват правилно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари