Фестивал на приятелството в Ценово

0

С фестивал на приятелството приключи проектът „Учим, творим и се забавляваме заедно“.

В двора на ОУ „Христо Ботев“ в Ценово се събраха не само ученици от всички класове. Малките палавници доведоха родители, близки, баби и дядовци. Финалната проява е с няколко тематични акцента и ще се проведе в продължение на три дни.

Инициативата се финансира от Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства /ЦОИДУЕМ/ със сумата от близо 7750 лева. „По проекта в училището са сформирани четири групи – фолклорна етнопалитра, приказна съкровищница, работилница на приятелство и спортуваме заедно.

Децата организираха своеобразен парад на постигнатото през учебната година. Основният акцент в инициативите е всички да се обединят и да бъдат единни в многообразието“, уточни директорът на училището Камелия Леонова. В изложба бяха подредени традиционни ястия от различни ястия. Бяха показани пити, баници, баклави, сладкиши.

През първия ден на фестивала с предимство се изявиха любимите герои от детски приказки. Момичетата и момчетата влязоха в ролята  на Златната рибка, Червената шапчица, Котарака в чизми, Мечо Пух, Пипи дългото чорапче, злата вещица. И както винаги става в народните приказки и при драматизацията в Ценово доброто надделя на злото.

Облечени в костюми на различни етноси, учениците изпълниха песента „Детска планета“ и  се хванаха на българско хоро. Песните и танците на различни етноси огласиха училищния двор.

Надпреварата неусетно се пренесе на спортната площадка. Децата се впуснаха в различни състезания. По време на щафетните игри те преодоляваха различни препятствия, упражняваха се в точност, прецизност и бързина.

Особено емоционално преминаха състезанията от времето  на дедите. Емоциите достигнаха до „точката на кипене“ по време на „Врабци и врани“. Момичета и момчета изпитаха истинско удоволствие от физическата активност. Всички останаха особено щастливи, когато настъпи времето за дегустация на ястията.

За пореден път се потвърди основното мото на инициативата, че всички са единни в многообразието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари