Фестивал на мамалигата в село Нова Черна

1
Мамалига /качамак, ястие от царевично брашно/ може да се опита днес в силистренското село Нова Черна
Мамалига /качамак, ястие от царевично брашно/ може да се опита днес в силистренското село Нова Черна

Мамалига може да се опита на фестивал в силистренското село Нова Черна.

Мамалига /качамак, ястие от царевично брашно/ може да се опита днес в силистренското село Нова Черна на провеждания за седми път фестивал на мамалигата, съобщиха домакините.

Основен организатор на проявата е местното читалище "Васил Йорданов-1942" с подкрепата на кметството на селото и Тутраканската община.

Мамалигата е едно от традиционните ястия от царевично брашно в Румъния. Тя е запазена и в бита на български села в Южна Добруджа, били години в пределите на Румъния. По силата на Крайовската спогодба от 1940 г., когато Румъния връща Южна Добруджа на България, се осъществява обмен на населението. Става така, че българи и румънци имат и общи традиции - сегашното село Нова Черна, което се намира по пътя от Силистра за Русе, е създадено от преселници-българи от с. Черна.

Участват 35 художествени колектива, 17 индивидуални изпълнители и 8 майстори-готвачи на мамалига от пет български области и от Румъния.

Целта на фестивала е да пази и популяризира народния фолклор чрез песен, танц, свирни, слово и храна, да осъществи приемственост между поколенията. С фестивала се стимулира и издирването, съхраняването и разпространението на автентични обичаи, игри, рецепти, характерни за населените места от различните фолклорни области, насърчава се участието на творчески колективи и изпълнители на автентичен и обработен фолклор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари