Фабриката край Пловдив е бълвала по 2000 цигари в минута

0
Подобен удар на ГДБОП досега не е правен
Подобен удар на ГДБОП досега не е правен

Най-големият нелегален завод за производство на контрабандни цигари край Пловдив е бълвал по 2000 папироси в минута.

Спипаната стока край с. Труд възлиза на 2 милиона лева. Това разкриха вчера от спецпрокуратурата, пише Монитор.

Нелегалната фабрика беше ударена от службите в четвъртък, като стана ясно, че е удряла хазната с по над 15 млн. лева месечно, което прави 180 млн. лева годишно.

Още при акцията премиерът Бойко Борисов обяви, че заводът е с огромен производствен цикъл и подобен удар досега не е правен. Вчера пък министър-председателят се похвали с резултатите от битката с контрабандата и на Срещата на върха на инициативата „Берлински процес“ в полския град Познан.

Преди началото на форума, в който участват общо 16 от лидерите на ЕС, както и лидерите на страните от Западните Балкани, той дори им показа снимки от разбитата нелегална фабрика  като обяви също: „Запознах ги с данните от кампанията „Инициативата срещу незаконната търговия“, които показват, че резултатът от 3,8% за първото тримесечие на 2019 г. е най-ниският от началото на инициативата досега и е безпрецедентен в целия ЕС.“

Междувременно на пресконференция у нас говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева обяви, че разбитият завод е бил снабдяван с ток с генератори, за да не се издадат работниците по въртенето на електромера.

„Марките цигари, открити в незаконната фабрика, са „Роял“ и „Мурати“. Първата не е регистрирана у нас, а се произвежда в Босна и Херцеговина. Другата - „Мурати“, е на девето място в Европа по нелегално производство. Гражданите, които ги употребяват, смятат, че по този начин са надхитрили държавата, но анализът показва, че тези цигари са опасни за здравето.

Въпросът, който трябва да си зададат, е струва ли си рискът“, заяви и шефът на Агенция „Митници“ Георги Костов.

Заводът край Пловдив е от две части – цех за рязане на тютюн в Ръжево Конаре и самата поточна линия за производство, скрита в огромно хале край с. Труд. Те били свързани с таен тунел, покрит с бали сено, които играели ролята на параван. Интересното е, че от помещенията, където спели и се хранели работниците, имало специално изградена тръба като тунел, дълъг 60 - 70 метра, през който при евентуална проверка да избягат.

„Има изградени спални и кухненски помещения, фитнес, работниците не излизали навън, за да не будят подозрение. Живеели са в халето, храната се доставяла от член на организираната престъпна група - роднина на един от работниците, така те нямали контакт с външни лица“, допълни още говорителят на спецпрокуратурата. По думите на Милева работниците от Украйна и Молдова говорели с българите чрез българо-руски речник

Те са били докарани директно до нелегалния завод в Труд и на практика дори не са знаели къде се намират. Тъй като не излизали навън, не познавали района, не знаели и с кого точно комуникират вътре в цеховете. Затова давали оскъдни показания. Всичките 12 арестувани – 4-ма българи, 7 украинци и един молдовец, са с повдигнати обвинения за участие в ОПГ, която произвежда и разпространява нелегални цигари.

„Бяха много конспиративни, прилагаха мерки, които и ние прилагаме в нашата работа“, коментира и Калин Литов от ГДБОП. По думите му чуждите работници са контактували само с един външен човек, който им носел храната.

„На място се установи, че в склада има постройка в постройката с изолиращи пана и филтри. На работниците са създадени всички условия за работа, сградата е изцяло климатизирана, всичко е вътрешно монтирано, за да не се издава отвън. Електричеството е осигурявано чрез генератор, за да не се отчита голяма консумация на електроенергия“, заяви Литов.

Фабриката е имала ненадмината по вида и размерите си маскировка. Цехът за рязане в Ръжево Конаре бил на практика невидим. „В тези постройки видимо нищо не се забелязва, те са празни, не са ползвани. На балите сено се вижда, че са под навес между 4 и 6 м, заставайки срещу тях, не се вижда абсолютно нищо. Има специален проход, по който се стига до самата постройка, обградена от въпросните бали“, обясни още антимафиотът от ГДБОП.  

„Филип Морис“ ни хвалят:  Вие сте пример за ЕС и света по борба срещу незаконната търговия.

 „Ние от „Филип Морис“ - България, приветстваме действията и усилията на правителството и правоохранителните органи в борбата с незаконната търговия. Операцията по разбиването на нелегалната фабрика край Пловдив, където са конфискувани сериозни количества фалшиви цигари, сред които с марка Muratti (марка, собственост на „Филип Морис Интернешънъл“), заготовки и опаковки, модерни производствени машини и оборудване, както и склад за подготовка на тютюневата суровина, е отличен пример за координираните съвместни действия на всички ангажирани органи в страната.

С тези и подобни действия, а така също и обявените данни за рекордно ниското ниво на потребление на незаконни цигари от началото на тази година – 3,8%, България е пример за страните от ЕС и в световен мащаб за добри практики и резултатност в борбата с незаконната търговия“, написаха в писмо от „Филип Морис“.

От там допълват, че са благодарни на правителството за „постоянните усилия, които доведоха до безпрецедентно ниски нива на контрабанда с цигари през последните 3 - 4 години“, каза Джордж Маргонис, генерален директор на „Филип Морис“ - България.

„Разследването и действията на органите по този нов случай на разкрита нелегална фабрика за фалшиви цигари тепърва предстои, но е важно е да напомним, че незаконната търговия с контрабандни и фалшиви цигари е добре известен механизъм за финансирането и на други дейности на организираната престъпност като трафик на хора, разпространение на наркотици и тероризъм”, добавят от „Филип Морис“.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари