Европейският съюз съди Великобритания

0
Европейската комисия изпрати официално писмо до Обединеното кралство за нарушаване на задълженията на страната по Договора за ЕС
Европейската комисия изпрати официално писмо до Обединеното кралство за нарушаване на задълженията на страната по Договора за ЕС

Изпълнителната власт на Европейския съюз в четвъртък започна съдебно дело срещу Великобритания за това, че не назначи представител на новата Европейска комисия, която трябва да поеме управлението от 1 декември.

„Европейската комисия изпрати официално писмо до Обединеното кралство за нарушаване на задълженията на страната по Договора за ЕС, като не предложи кандидат за длъжността еврокомисар“, се казва в съобщение на изпълнителната комисия.

Документът дава на Лондон срок до 22 ноември да отговори.

По-рано днес стана ясно, че британското правителство е изпратило писмо до новия президент на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с което я уведомява, че няма да определи свой европейск икомисар преди извънредните избори, които ще се проведат на 12 декември.

Очаква се новият състав на Комисията да започне работа от 1 декември. Това трябваше да се случи месец по-рано, но заради отхвърлените от Европарламента кандидат-комисари от Франция, Унгария и Румъния, процесът се забави. Заради отлагането на срока на Brexit до 31 януари 2020 г. ЕК обяви, че страната е длъжна също да номинира свой представител в Комисията.

Днес европейският парламент одобри двете нови кандидатури за европейски комисари на Румъния и Франция, но отхвърлиха тази на Оливер Вархели от Унгария.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари