Европейските държави се задъхват заради недостиг на сезонни работници

1
Германия очаква 40 000 сезонни работници
Германия очаква 40 000 сезонни работници Видео: bTV

Европейските държави се задъхват заради недостиг на сезонни работници, провокиран от рестрикциите в кризата. 

Всяка година Италия приема 370 000 селскостопански работници от други държави, предимно от Източна Европа. Испания и Германия - по 300 хиляди. Франция - 200 хиляди, Холандия - 170 хиляди, а Великобритания- около 100 хиляди.

Германия вече отвори въздушен коридор, за да приеме първите помощници от Румъния за реколтата от аспержи. 

Въпреки ограниченията и затворените граници, заради кризата с коронавируса, около 40 000 работници от Източна Европа ще се включат в събирането на реколтата през април и 40 000 през май. При какви условия ще работят обаче те и как ще бъдат защитени, предаде bTV.

„Земеделските производители, които не наемат цял самолет трябва да се кооперират с други подобни по някакъв начин, за да можем да запълним полетите си и да организираме здравните тестове на влизане в страната", посочва представител на авиокомпания. 

Пристигащите в Германия трябва да спазват две седмици карантина. За сезонните работници това означава, че първите две седмици нямат право да напускат стопанството, в което работят. За покупките и осигуряването на храна трябва да се погрижи стопанството. А по местата за настаняване правилата също са строги. Въпреки това има и опасения, че ограниченията могат да бъдат нарушени. 

„Нуждаем се от тези работници за прибирането на реколтата, защото фермите нямат достатъчно работна ръка. Но като цяло сме критични към ситуацията, защото се страхуваме, че хигиенните стандарти няма да бъдат спазени и настаняването на хора няма да бъде правилно регулирано“, смята говорител на аграрната индустриално-търговска камара.

Работниците трябва да бъдат делени на съвсем малки групи, като задължително трябва да бъде спазвана нужната дистанция.

В началото германците опитаха да работят с доброволци, сред които ученици, студенти и пенсионери. Но тъй като работата е специфична особено при аспержите, нужен се оказа опита на работници от Източна Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари