Европа и Китай са в конфликт заради информациите за COVID-19

0
Европарламентът разисква намесата на Китай в информационната битка
Европарламентът разисква намесата на Китай в информационната битка Видео: bTV

Войната с COVID-19 вече е информационна. За китайска офанзива сигнализира доклад на Европейската служба за външна дейност. Това изостри тона между китайски и европейски дипломати.

Дори Европарламентът разисква намесата на Китай в информационната битка около COVID-19.

Войната започна преди две седмици, когато френският външен министър обвини китайския посланик в агресивана дезинформация. Това се случва на фона на зависимостта на Европа от китайски маски и оборудване. Китай обаче не спря и днес коментарите са, че това вече не е импровизация, а стратегия, информира bTV.

Австралия, САЩ и Германия поискаха разследване за началото на епидемията с COVID-19 в Китай. Франция допълни, че остават много неизвестни. В отговор Китай започна мащабна кампания в защита на действията си за контрол на епидемията и обвини западни правителства, че стават "психолочически нестабилни".

Последва реакция от Брюксел. Конспиративни теории и дезинформация, свързани с COVID-19 масово се разпространяват на територията на ЕС. "Важно е да са отделят различните форми на дезинформация, както и на манипулирането на информация. ... голяма част от тях са свързани с умишлени и координирани действия от страна на правителства или на канали, управлявани от тези правителства", пише в доклада на Европейската служба за външна дейност /ЕСВД/. В документа са цитирани Русия и Китай. Преди той са бъде официално оповестен обаче, европейски дипломати сигнализираха за натиск от страна на Пекин за омекотяване на тона.

Това е и причината евродепутати да поискат среща днес с върховния представител по външни работи на Съюза, Жозеп Борел.

Две седмици след направената забележка от френския външен министър, китайският посланик в Париж остава активен в социалните мрежи. "... в този период на борба срещу епидемията, те (френските медии) не показват независимост. Винаги следват американските медии. Много странен феномен", написа в Туитър Лю Ше, посланик на Китай във Франция. Никой не трябва да е изненадан, че Китай вече отговоря на атаки, предупреждава още китайският посланик в Париж.

Според прогнозите, китайската икономика първа ще излезе от тунела на кризата. Което пък прави редица европейски страни още по-зависими от техния пазар. Сред тях – износители като Германия и Франция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари