"Евроинс" остава без лиценз в Румъния

1
Причината за отнемане на лиценза е неплатежоспособност на застрахователната компания
Причината за отнемане на лиценза е неплатежоспособност на застрахователната компания Снимка: Еuroins România Asigurare-Reasigurare S.A

Причината за отнемане на лиценза е неплатежоспособност на застрахователната компания

Съветът на Органа за финансов надзор (ASF) реши да отнеме лиценза за дейност на застрахователната компания "Евроинс Румъния". Причината - признаци на неплатежоспособност на компанията. Това става ясно от прессъобщение.

"Съветът реши още да отправи искане за откриване на процедура по несъстоятелност и да назначи Застрахователния гаранционен фонд (FGA) като временен администратор на компанията, със задача да осигури управлението на дейността на застрахователя и да предприеме необходимите мерки за запазване на имуществото. Задълженията на ръководството на дружеството са преустановени по закон. Мандатът на Застрахователния гаранционен фонд (FGA) приключва с назначаването на съдебния ликвидатор", се казва в съобщение, цитирано от Аджерпрес и БТА.

От Органа за финансов надзор уточняват, че на 30 юни 2022 г. компанията няма необходимите по закон средства да покрие капиталовото изискване за платежоспособност и към 30 септември 2022 ситуацията е останала непроменена. За покриване на капиталовото изискване за неплатежоспособност ("мек под", при който е препоръчителна регулаторна намеси, бел. ред.) са били необходими средства в размер на 2,19 милиарда леи (870 млн. лв.), а за покриване на минималния необходим капитал ("твърд под", при който регулаторната намеса е задължителна) - 1,75 милиарда леи (700 млн. лв.).

Между февруари 2020 г. и януари 2023 г. Органът за финансов надзор глоби "Евроинс" с общо над 16 милиона леи - санкции в резултат на 17 контролни действия, припомня Медиафакс.

"През последните шест месеца контролът беше изключително задълбочен и експертите от Органа за финансов наздор положиха усилия да проверят какво е финансовото състояние на дружеството. Решението на Съвета се основава на обстоен анализ на ситуацията в тази компания", заяви днес говорителят на Органа за финансов надзор Даниел Апостол, цитиран от Диджи 24.

Той уточни, че съгласно закона, Застрахователния гаранционен фонд ще покрие всички обезщетения на водачите, които имат сключена Гражданска отговорност с тази компания. "Законът предвижда фондът да се финансира от няколко източника. Фондът няма правомощия да определя тарифи за застрахователни продукти и услуги. Работим върху опции, които имат за цел да защитят потребителя", каза още Даниел Апостол.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари