Ето и полезните свойства на картофите

0
Картофената кора се отличава със съдържанието на широк спектър от минерали, сред които са калий, магнезий, фосфор, калций, цинк и селен
Картофената кора се отличава със съдържанието на широк спектър от минерали, сред които са калий, магнезий, фосфор, калций, цинк и селен

Като един от най-универсалните зеленчуци, любимите на всички картофи изобилстват от витамини, фибри и други основни хранителни вещества.

Те са нискокалорична храна - един среден на големина печен картоф съдържа само 110 килокалории. Този зеленчук е богат на фитонутриенти - органични растителни съединения, за които се смята, че насърчават здравето. По-специално, картофите съдържат фитонутриенти като флавоноиди и каротеноиди - антиоксиданти, които се борят с възпалението, пише Actualno.com

В състава им влиза и още един важен антиоксидант - витамин С. Според проучвания, тези антиоксидантни съединения могат да предотвратят или забавят определени видове клетъчни увреждания, като по този начин възпрепятстват развитието на рак. Освен това те подобряват храносмилането, здравето на сърцето и нормализират кръвното налягане.

От своя страна, картофената кора се отличава със съдържанието на широк спектър от минерали, сред които са калий, магнезий, фосфор, калций, цинк и селен. Данните от последните изследвания показват, че кората на картофа притежава мощен антиоксидантен потенциал поради наличието на две доминиращи фенолни съединения в състава си - хлорогенна и галова киселина. Тези съединения помагат за поддържане на добро здраве на сърцето чрез намаляване на увреждането на сърдечните клетки от свободните радикали.

При варене и последващото охлаждане на картофите, те отделят така нареченото устойчиво нишесте, което действа като разтворими фибри. То помага да се чувствате сити и да консумирате по-малко калории. Това обяснява защо картофите са полезни дори при отслабване.

Как да ядем картофи, за да извлечем максимална полза за здравето ни?

За да се извлече максимална полза от консумацията на картофи, важно е те да се приготвят по правилния начин. Най-добре е картофите да се готвят цели, заедно с кората. Може би най-здравословният начин за кулинарна обработка е използването на микровълнова фурна, като се изпекат в нея заедно с кората. В този случай загубата на хранителни вещества поради топлинна обработка ще бъде минимална.

Полезни са и варените картофи, но ако са приготвени цели и без да се белят. Варенето на картофите без кората намалява съдържанието на важни хранителни вещества в тях, като витамин С и витамини от група В.

Като цяло, тези методи на приготвяне позволяват минералите, протеините и фибрите, съдържащи се в картофите, да се запазят в максимални количества. Най-добре е картофите да се консумират със зехтин, свежи билки и салати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари