Етнолог: Черупките от великденските яйца не се хвърлят

1
Според старите обичаи черупките са се заравяли в нива или на лозето
Според старите обичаи черупките са се заравяли в нива или на лозето

Според поверието черупките от великденските яйца не се хвърлят, тъй като се смята, че могат да са полезни.

Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас етнологът Росица Топалова от Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Бургас. Според старите обичаи черупките са се заравяли в нива или на лозето, за да донесат плодородие.

На Великден, както знаем, боренето с яйца започва още в полунощ, след като бие камбаната или по-често на сутринта, когато хората се връщат от църква. Навсякъде се нарича с думите „Здраво, здраво, червено яйце“ или „Здраво, здраво, дядо Великдене“. По традиция в някои села се борят първо бащата и синът, а след това останалите в семейството. Вярва се, че притежателят на най-здравото яйце ще бъде здрав и късметлия през цялата година“, посочи етнологът.

По думите ѝ интересен обичай има в странджанското село Българи, където първото яйце трябва да се счупи в желязо, за да може човекът да бъде здрав като него.

Има някои села, където се счита, че първото яйце не трябва да се изяде от един човек, а от всички в семейството. В Странджа този обичай има и странно обяснение - ако яйцето не се разпредели на всички, на хората ще им излизат пришки и рани“, добави Росица Топалова.

Относно обредния великденски хляб, тя посочи, че той не трябва да се реже, а да се чупи от най-възрастния в семейството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари