Есенна привечер с Мария-Десислава Стойчева в Русе

0
Талантливата пианистка ще изнесе клавирен рецитал в Доходното здание
Талантливата пианистка ще изнесе клавирен рецитал в Доходното здание

Талантливата млада пианистка Мария-Десислава Стойчева ще изнесе клавирен рецитал на 1 октомври, от 19:00 ч., в зала „Европа“ на Доходното здание в Русе.

Концертът, под надслов „Есенна привечер – от Бетовен до Владигеров“, се организира от Община Русе в партньорство с Издателство „Елм“, в рамките на Есенния салон на изкуствата и културата’2020. В концертната програма са включени клавирни творби на Лудвиг ван Бетовен, Роберт Шуман, Йоханес Брамс и Панчо Владигеров.

Вход свободен.

Мария-Десислава Стойчева е родена през 1997 г. в гр. Пловдив. Завършва с отличие  НУМТИ „Добрин Петков“ в Пловдив през 2016 г., в класа на Елена Велчева, а понастоящем е в класа по пиано на проф. Людмил Ангелов в Нов български университет. За израстването ѝ помагат и множеството майсторски класове и семинари при известни преподаватели пианисти, сред които са имената на Паул Бадура-Скода, Дмитри Башкиров, Жан-Бернар Помие, Иван Дреников, Боян Воденичаров, Филип Раскин, Атанас Куртев, Милена Моллова и други.

Въпреки младостта си, тя вече е гостувала на фестивалите „Софийски музикални седмици“, „Мартенски музикални дни“, „Варненско лято“, „Великденски музикален фестивал“ и „Пиано Екстраваганца“. Партнирала е като солист на Софийската филхармония, Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, Държавна опера – Пловдив, Варненска филхармония, Държавен симфоничен оркестър – Шумен и Националната филхармония на Украйна. Изнася рецитали и камерни концерти в България и Европа.

Мария-Десислава Стойчева е лауреат на Международния конкурс „Панчо Владигеров“ в Шумен през 2019 г., където е отличена с Първа награда и Специална награда за най-добро изпълнение на произведения на Панчо Владигеров. На XI Международен конкурс в памет на Владимир Хоровиц в Киев, Украйна, ѝ се присъжда Лауреатско звание и Специална награда за най-добро изпълнение на украинско произведение. Носител е на Първа награда и Специална награда за най-добро изпълнение на българско произведение от Международния конкурс “Citta di Barletta” в Италия. Носител е и на Втора награда (при неприсъдена  първа) от Международния конкурс „Шопенов златен пръстен“ в Словения. Отличена е и с Първа награда на Международния конкурс „Надежди, таланти, майстори“ в Добрич и е „Млад музикант на годината“ на предаването „Алегро Виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР за 2015 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари