ЕС спира парите за метрото в София

19
Стана ясна и конкретната причина – проектът е твърде голям и ще наруши принципа за балансирано развитие на регионите в България
Стана ясна и конкретната причина – проектът е твърде голям и ще наруши принципа за балансирано развитие на регионите в България Снимка: Metropoliten.bg

Стана ясна и конкретната причина – проектът е твърде голям и ще наруши принципа за балансирано развитие на регионите в България

Столичната фирма “Метрополитен”, която обслужва метрото в София, е усвоила 96,5 млн. евро в настоящия програмен период 2014-2020. Това показва анализ на комисията по финанси на Европейския парламент, пише Euroactiv.

Повече усвоява единствено Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ), което е логично, като се има предвид, че за кабинета “Борисов” асфалтът е топ приоритет. По различни пера АПИ е усвоила общо 105 млн. евро от кохезионния фонд.

Сега обаче метрото е в патова ситуация.

Сигурно е, че то вече няма да усвоява европари по програма “Транспортна свързаност” както досега.

Затова правителството прави отчаян последен опит да осигури финансиране чрез Инструмента за възстановяване от ЕС, по който страната ни трябва да изпълни проекти до 2026 г. за 12 млрд. лв. Шансовете обаче не са никак оптимистични.

Софийското метро се озова в обновената версия на националния план на България, по който ще се усвояват споменатите 12 млрд. лв. Оказа се, че във времето от октомври до февруари, т.е. между първата и втората версия на плана, кабинетът “Борисов” е осъзнал, че Брюксел врътва кранчето и вече няма да финансира подземната железница. Стана ясна и конкретната причина – проектът е твърде голям и ще наруши принципа за балансирано развитие на регионите в България. Така еврочиновниците казаха – край, не може София да продължава да усвоява крупни суми от еврофондовете, а всички останали региони на страната да изостават и да се обезлюдяват, защото населението емигрира от тях.

И метрото се появи в подобрената версия на националния план. Евродепутати обаче са категорични, че шансовете му за одобрение от Брюксел са нищожни.

“Средствата, които са от NextGeneration (Инструмента за възстановяване на ЕС – б.а.) не са поредният транш и съответно не се полагат на всяка страна, а ще бъдат отпускани в зависимост от качеството на проектите, които представим. Затова, не е коректно да се добавят проекти, които са отпаднали от други фондове или европрограми, като например третата линия на метрото в София. Брюксел очаква стратегически планове, които говорят за растеж в сферата на иновациите, технологиите, в социален аспект, зелената енергия, а ние слагаме проекти, които така или иначе вече са отхвърлени, защото не отговарят на новите критерии за финансиране с европейски средства”, посочи евродепутатът Цветелина Пенкова (БСП/Прогресивен алианс на социалистите и демократите).

Какво включва проектът за разрастване на метрото?

За разширяването на софийското метро България иска от Плана на ЕС 360 млн. лв., а целият проект е за общо 763 млн. лв. Т.е. кабинетът настоява Брюксел да поеме 47% от стойността. Проектът е наречен “Осигуряване на устойчива транспортна свързаност чрез изграждане на участъци от Линия 3 на метрото в София”.

В детайли, българските власти залагат третият лъч да се разшири с два участъка. Т.нар. “Лот 1” ще включва 3 км и 3 метростанции и е участък от метростанция “Хаджи Димитър” до ж.к. “Левски”.

Вторият участък (Лот 2) – ще е от ул. “Шипка” – кв. “Гео Милев” – ж.к. “Слатина” – Зала “Арена армеец” – “София Тех Парк” – бул. “Цариградско шосе” с дължина 6 км и 6 метростанции.

Европарите за лот 1 се предвижда да са 217,5 млн. лева от Инструмент за възстановяване и устойчивост, а за лот 2 – 142,4 млн. лева. Останалите 403 млн. лв. трябва да бъдат осигурени от българската хазна.

Метрополитен ЕАД, което е собственост на Столична община, вече пусна обществена поръчка за лот 2 за 530 млн. лв. Фирмите-изпълнители могат да кандидатстват по проекта до 14 ч на 15 април 2021 г. На последната станция се залага и изграждане на буферен паркинг изцяло под локалното платно на бул. “Цариградско шосе” и стига до кръстовището с бул. “Йерусалим”. Предвидени са общо 230 паркоместа, 28 от които за хора в неравностойно положение.

Можем ли да излъжем Брюксел?

Любопитна е обосновката на проекта, която прилага българската администрация. Чиновниците са надминали себе си и се опитват да докажат, че метрото дори ще даде тласък на иновациите в България. Забележете как.

Метростанцията пред Тех Парк София и Зала Арена Армеец с единия от входовете си е предвидена да обслужва най-голямата спортна и концертна зала в страната с капацитет 18 хил. зрители, а с другите два – новоизграждания голям Тех Парк София. Част от сградите от първия етап от този Тех Парк вече са построени и функционират, като там в момента се изгражда и т.н. суперкомпютър. След цялостната реализация на Тех Парк София през следващите години се предвижда в него да има разкрити над 40 хил. работни места”.

С други думи казваме на Брюксел, че метрото ще спомогне за разкриването на тези 40 000 високотехнологични работни места. И се хвалим със суперкомпютър. А истината е, че не метрото, а самият София Тех Парк планира и се готви да предложи всичко това и ако го направи ИТ специалистите ще отидат да работят там и без подземната железница.

Очаквано, искането на нови европари за метрото е обвързано и със “Зелената сделка”. “Ежедневно в него (град София – б.а.) се формират големи задръствания от лични и обществени превозни средства… Поради тази причина, въпреки различните мерки за ограничаване на замърсяването на въздуха, в отделни дни замърсяването в някои райони значително превишава санитарните норми. Практиката и опита в другите страни показва, че една от най-ефективните мерки се явява развитие на подземен скоростен масов метротранспорт. В контекста на зелената сделка метрото в София е един от най-големите зелени инфраструктурни проекти в България”, пише в мотивите.

Те обаче спестяват факта, че дори и в дните когато въздухът в София е замърсен, колкото в Индия, трудно пускат “зелен билет” за масово ползване на метрото и хората продължават да ползват личните си автомобили, защото с тях им е по-евтино. “Зеленият билет” струва 1 лев за използване на влакчетата през целия ден, а пътуването с метрото само в една посока с нормален билет е 1,60 лв.

В Европа вече има държави и градове, които направиха градския си транспорт безплатен, срещу грижа за природата, например в Люксембург. В Рим всеки може да пoлyчи бeзплaтeн билeт зa мeтpoтo, aĸo пpeдaде плacтмacoви бyтилĸи зa peциĸлиpaнe в cпeциaлнo пocтaвeни мaшини в редица oт cтaнциитe нa гpaдa и т.н. Да не говорим колко буферни паркинги край метрото в София се обещават и още не са изградени.

И релсите предадоха отличника

Накрая и релсите предадоха отличника. От началото на 2021 г. все по-ясно се вижда спорното качество на изпълнение на софийското метро. Част от третата линия, която бе открита през август 2020 г., аварира през януари тази година и още не е поправена. Става въпрос за участък между метростанция “Театрална” и “Хаджи Димитър”.

Метрополитен” хвърли вината на плаващи пясъци, вследствие на подпочвени води и високи води на Перловската река, но отхвърлят възможността да има проблем със самия проект. Преди това, при малко по-изобилен дъжд, пропадна тротоарът край метростанцията на Медицинска академия отново от третия лъч. Вината този път бе хвърлена на колектор за кабели, но не и на лошо изпълнение. От Столична община се оправдаха, че на тротоара са поставени само нови плочки, но не е разкопавано заради метрото.

Протече и станцията на “Хаджи Димитър”, а също и тези на “Интер експо център” и пешеходния тунел, който отвежда пътниците до “Цариградски комплекс” в “Дружба”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари