ЕС призовава Турция да прекрати военните си действия в Сирия

0
Възобновяването на военните действия в Североизточна Сирия допълнително ще подкопае стабилността на целия регион
Възобновяването на военните действия в Североизточна Сирия допълнително ще подкопае стабилността на целия регион

Министерство на външните работи публикува декларация на Върховния представител от името на ЕС във връзка с операцията на Турция в Североизточна Сирия.

Във връзка с операцията на турските въоръжени сили в Североизточна Сирия, Европейският съюз (ЕС) потвърждава своята позиция, че устойчиво решение на конфликта в страната не може да бъде постигнато с военни средства.

ЕС призовава Турция да прекрати едностранните си военни действия. Възобновяването на военните действия в Североизточна Сирия допълнително ще подкопае стабилността на целия регион, ще засили страданието на цивилното население и ще има за резултат ново принудително разселение. Това ще затрудни още повече усилията за постигане на мир в Сирия под егидата на ООН.

Едностранните действия на Турция заплашват постигнатото до момента от Глобалната коалиция за борба с ДАЕШ, част от която е и Турция. Военните действия наистина ще подкопаят сигурността на местните партньори на Коалицията и рискуват продължителна нестабилност в Североизточна Сирия, осигурявайки предпоставки за възраждането на ДАЕШ, която остава значителна заплаха за регионалната, международната и европейската сигурност. От особена важност е също така надеждното задържане на терористичните бойци, което да предотврати тяхното завръщане в терористичните групировки. Малко вероятно е така наречената „безопасна зона“ в Североизточна Сирия, както си я представя Турция, да отговори на стандартите на Върховния комисариат на ООН за завръщане на бежанците.

ЕС потвърждава своята позиция, че завръщането на бежанците и вътрешно-разселените лица по техните родни места трябва да бъде безопасно, доброволно и достойно, когато условията позволяват. Всеки опит за демографска промяна би бил неприемлив.

ЕС също така няма да предоставя помощ за стабилизиране и развитие за региони, където правата на местното население не се спазват. Ние споделяме общата цел за прекратяване на насилието, победа над тероризма и осигуряване на стабилност за Сирия и региона.

Турция е както ключов партньор на ЕС, така и важен фактор в сирийската криза и региона. ЕС високо оценява ролята на Турция като страна приела на своя територия сирийски бежанци. Опасенията на Турция за нейната сигурност трябва да бъдат решени чрез политически и дипломатически средства, а не с военни действия и в съответствие с международното хуманитарно право. ЕС продължава да призовава всички страни да гарантират защитата на цивилните, както и безпрепятствен, безопасен и устойчив достъп до хуманитарна помощ в цяла Сирия. Европейският съюз поддържа единството, суверенитета и териториалната цялост на сирийската държава. Те могат да бъдат гарантирани само чрез истински политически преход в съответствие с Резолюция 2254 на ООН и Женевското комюнике от 2012 г., договорени от всички страни в конфликта в Сирия в рамките на Женевския процес под егидата на ООН.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари