ЕС отпуска спешно 700 милиона евро на Гърция заради мигрантите

0
Категорична подкрепа на Европейския съюз за Гърция в справянето ѝ с мигрантската криза
Категорична подкрепа на Европейския съюз за Гърция в справянето ѝ с мигрантската криза Снимка: Reuters

Категорична подкрепа на Европейския съюз за Гърция в справянето ѝ с мигрантската криза.

Това послание отправиха лидерите на трите европейски институции - Парламент, Съвет и Комисия - от гръцко-турската граница.

Европейската комисия отпуска незабавна финансова помощ на Гърция от 700 милиона евро. В допълнение, Фронтекс изпраща 7 кораба, 2 хеликоптера, 1 самолет и допълнителни 100 гранични полицаи.

Европа е категорична: Турция не е наш враг, но ЕС не може да бъде изнудван и се надява скоро двете страни да започнат преговори по въпроса.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че дотук ЕС не е доказал подкрепата и солидарността си към Гърция, но че присъствието на ключовите европейски фигури тук днес е ясен знак, че това скоро ще се промени.

Според председателя на Европейския парламент Давид Сасоли днешната ситуация е доказателство, че ЕС се нуждае спешно от обща европейска миграционна политика.

Кириакос Мицотакис, който инспектира от въздуха гръцко-турската граница заедно с председателят на Съвета на Европа Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европарламента Давид-Мария Сасоли.

Този вторник в Анкара е върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, утре в Брюксел заседават извънредно вътрешните министри на ЕС, а в петък в Загреб – външните.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари