ЕС отпуска 230 милиона евро за борба с коронавируса

0
100 милиона евро са отделени за производство на ваксини и за изследователски проекти
100 милиона евро са отделени за производство на ваксини и за изследователски проекти Снимка: БГНЕС

Европейският съюз реши да отпусне 230 милиона евро за борба с новия коронавирус, съобщава ТАСС, предава БГНЕС.

Това обяви днес еврокомисарят за справяне с кризите Янез Ленарчич на пресконференция в Брюксел.

ЕС ще предостави около 230 милиона евро за подпомагане на глобалните усилия за борба с коронавируса”, каза той.

Както е обяснено в изявление на Европейската комисия, 114 милиона евро ще отидат за Световната здравна организация (СЗО), други 15 милиона евро за Африка, за мерките й за предотвратяване на разпространението на вируса. 100 милиона евро са отделени за производство на ваксини и за изследователски проекти. Други 3 милиона евро ще бъдат отпуснати за работата на механизма за гражданска защита на ЕС за завръщането гражданите на ЕС от Ухан, центъра на епидемията.

Ленарчич също подчерта, че ЕС е загрижен за ситуацията с избухването на коронавируса в Италия (по последни данни броят на заразените е достигнал 210, четирима са загиналите), но засега няма да предприеме никакви радикални мерки.

Към този момент СЗО не препоръчва ограничения за пътуване или търговия. Мерките на ЕС трябва да бъдат пропорционални и координирани”, каза Ленарчич и добави, че мисия на СЗО ще замине за Италия на 25 февруари, за да оцени ситуацията на място.

На въпроса на журналисти дали избухването на новия коронавирус ще се отрази на икономиката на Европейския съюз, Ленарчич отговори положително, но каза, че е твърде рано да се говори за конкретни цифри.Междувременно стана ясно, че китайските лекари са регистрирали 195 случая на повторно заразяване с новия коронавирус в Ухан (централна провинция Хубей).

Тези данни са предоставени от доклад, публикуван днес от Държавната комисия по хигиена и здравеопазване на Китай.

На 22 февруари властите на Ухан наложиха задължителна допълнителна 14-дневна карантина за всички излекувани пациенти, след като инфекцията отново беше открита при изследванията на някои от тях.

Новият коронавирус е регистриран в Ухан в края на декември 2019 г. Световната здравна организация обяви извънредно положение. Извън Китай са открити случаи на инфекция в 30 страни. Към днешна дата броят на смъртните случаи в Китай възлиза на почти 2 600, а общият брой на заразените надхвърля 77 000.

Въпреки препоръките на Световната здравна организация да бъде запазено спокойствие по отношение на заразата от коронавируса COVID-2019, броят на заразените и на смъртните случаи по света се увеличава.

Израел потвърди втори случай на инфекция. Става дума за втори върнат от круизния кораб Diamond Princess.

“Пациентът е в изолация и под наблюдение и не е заразен в Израел”, се казва в съобщението.

Първият случай беше обявен в петък.

По-рано в неделя израелските власти наредиха близо 200 ученици да останат под карантина по домовете си, тъй като са били в близост до южнокорейските туристи, пренасящи коронавируса.

Първият случай на новата коронавирусна инфекция беше регистриран в Бахрейн, съобщи Министерството на здравеопазването на кралството.

“Първият случай на новия вид коронавирус е открит при гражданин на Бахрейн, пристигнал от Иран. Болният и всички, които са били във връзка с него, бяха поставени под карантина в медицински център в Манама под наблюдението на екип от лекари”, се казва в съобщение на министерството.

Те добавиха, че властите на Бахрейн предприемат превантивни мерки, за да предотвратят разпространението на вируса.

По-рано в Обединените арабски емирства бяха регистрирани 9 случая на коронавирус.

Първият случай на зараза с новия вид коронавирус е регистриран и в Афганистан. Ръководителят на Министерството на здравеопазването на Афганистан заяви, че вчера в провинция Херат е потвърден случай на заразяване с COVID-2019.

Министърът на здравеопазването обяви извънредно положение в Херат.

На 19 февруари за заразен с коронавируса съобщи и Иран.

Броят на заразените там е приблизително около 60 души, заяви заместник-ръководителят на иранското Министерство на здравеопазването Ирадж Харирчи.

Той добави още, че са загинали 12 души.

Първите три случая на коронавирусна инфекция регистрираха и в Кувейт.

По-рано Службата за гражданска авиация на Кувейт обяви спирането на морските и въздушните връзки с Иран, както и евакуацията на повече от 700 свои граждани във връзка с разпространението на коронавируса.

Заразените с коронавируса в Южна Корея достигнаха 833 души след 70 нови регистрирани болни.

Седем пациенти са починали, 22 са се възстановили, а под подозрение са още 11 631 души.

Досега в Италия новия коронавирус, наречен COVID-19, е заразил 165 души, предимно в провинции Ломбардия и Венето в Северна Италия. Днес бе съобщено за пореден смъртен случай, с което общият им брой става 4.

На 31 декември 2019 г. китайските власти информират Световната здравна организация за огнище на неизвестна пневмония в град Ухан в централната част на страната (провинция Хубей). Експертите са установили причинителя на заболяването – това е нов коронавирус. СЗО призна огнището като заплаха с международно значение и даде на болестта официалното име – COVID-2019. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари