Ердоган: Заплахи за икономически санкции няма да спрат Турция

0
Това е въпрос на оцеляване, заяви турският президент
Това е въпрос на оцеляване, заяви турският президент Снимка: Ройтерс

Тези страни, които смятат, че ще възпрат Турция със заплахи за икономически санкции, се лъжат, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на пресконференция в Истанбул.

Този въпрос за Турция е въпрос на оцеляването на нацията, допълни турският лидер. Той уточни, че турската армия и сирийските бунтовници ще навлязат до около 30-35 км. дълбочина в сирийска територия, предава БНР.

Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че до 15 часа днес 440 терористи са били убити, 26 са били пленени, 24 са се предали.

Общо 109 кв. км. територия са били овладени от началото на операцията. Ердоган изтъкна, че общо 652 мини или ракети са паднали на турска територия при обстрел от Сирия. Те са причинили смъртта на 18 цивилни, 147 други са били ранени.

Според данните, съобщени от турския президент, 2-ма турски войници и 16 сирийски бойци са загинали в боевете до момента. В това число не са включени 3-ма турски военни, чиято смърт при минометен обстрел е потвърдена. Ранени са били 27 турски военни и 57 сирийци.

Реджеп Ердоган категорично отхвърли всички призиви за посредничество между Анкара и сирийските кюрдски формации, отправени от световни лидери:

"Някои страни предлагат да посредничат между нас и терористичната организация. Що за министър-председатели и президенти са те, не мога да разбера. Откога сте виждали държава да седи на една маса с терористи? Обясняваме, че срещу Турция стоят терористи. Турция на една маса с тях ли я каните? После казват: “Nein, nein“. Какво „найн“?"

Турският държавен глава информира, че е разговарял по телефона с германския канцлер Ангела Меркел и заяви, че другите страни трябва да определят дали са на страната на съюзника си Турция. Ангела Меркел се е изказала в подкрепа на незабавно прекратяване на военната операция, съобщиха от Бундесканцлерството.

Ердоган отново повтори, че турската армия полага големи усилия да не пострада нито един невинен човек и че операцията е насочена не срещу кюрдите, а срещу ПКК и Силите за народна защита.

Турските и сирийски сили са овладели центъра на Тел Абияд, съобщава Анадолската агенция. Военното министерство съобщи, че е била поставена под контрол и магистралата М4. Артерията е ключова, защото свързва районите в Северна Сирия по линията изток-запад.

Междувременно американският секретар по отбраната Марк Еспър заяви, че Съединените щати изтеглят всички свои военнослужещи от Сирия

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари