Енчо Енчев уважи сънародниците ни в Румъния по случай 24 май

2

По случай 24 май зам.-кметът на Русе по хуманитарни дейности Енчо Енчев присъства вчера вечерта на прием в Дипломатическия клуб в Букурещ, организиран от българското посолство в Румъния.

Там той се срещна с наши сънародници и ги поздрави за Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Официални гости на празничното тържество бяха още Русенският митрополит Негово Високопреосвещенство Наум, Видинският митрополит дядо Данаил, областният управител на Област Русе Анатоли Станев, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, изпълнителният директор на „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, както и българският депутат, представляващ българското национално малцинство в румънския парламент, Георги Наков.

Събитието бе открито от посланика на България в Румъния Н. Пр. Радко Влайков, който в приветственото си слово отбеляза значението и важността на кирилицата като едно от многото свързващи звена между България и Румъния. „Благодаря специално на румънската държава за европейския подход и отношение към българското национално малцинство“, подчерта той, като допълни, че българската диаспора е успяла да съхрани своята идентичност, език и култура, следвайки заветите на светите братя Кирил и Методий и на техните ученици.

По време на срещата зам.-кметът Енчо Енчев връчи на председателя на Демократично българско обединение в Румъния Лука Велчов поздравителен адрес от името на кмета на Община Русе Пенчо Милков с благодарност за това, че от дълги години Велчов е пазител на българските дух и традиции. „Съдбата Ви напомня удивително тази на някогашните хъшове и е истинска и вдъхновяваща по своему“, се казва още в поздравителния адрес. Зам.-кметът подари на председателя на обединението и брой от списание ЛИК, посветен на провелите се наскоро Мартенски музикални дни.

В празничната програма участваха деца от Българското неделно училище „Йордан Йовков“ към посолството на Р България в Румъния, ансамбъл „Хоро“ на Асоциацията „Българска радост“ от село Бълени Сърби, ансамбъл „Славяк“ на филиала в Тимишоара на Съюза на банатските българи в Румъния, както и част от ансамбъл „Босилче“ на Асоциацията на българите от Търговище „Заедно“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари