Емил Радев: 10-годишната давност няма да застраши нито кредиторите, нито длъжниците

1
Според него, ако физическите лица могат да обявят фалит, ще се излезе и от сивата икономика
Според него, ако физическите лица могат да обявят фалит, ще се излезе и от сивата икономика Снимка: БГНЕС

"10-годишната давност няма да застраши нито кредиторите, нито длъжниците"

 Това заяви евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев по bTV по повод предложението да се въведе 10-годишна давност на дълговете, съобщава Монитор

"В момента в България наблюдаваме фигурата на вечния длъжник. В големите случаи се вижда, че не стига имущество и продължават да се трупат разноски, лихви", обясни Радев относно случаите при които гражданите с дългове трудно се справят с погасяването. "Нужно е да подадем ръка на българските граждани. Има 10 -годишна давност за публичните задължения, така трябва да въведем 10 -годишна давност за дълговете на физическите лица. След като изтекат 10 години, с едно просто заявление да се прекрати казуса на вечния длъжник", обясни евродепутатът.

"Милиарди са дълговете. Над 3 милиарда лева са прехвърлили банките на колекторските фирми през 2018 и 2019 година", поясни Радев.

"Хората в някакъв момент трябва да започнат на чисто", каза Радев. Според него, ако физическите лица могат да обявят фалит, ще се излезе и от сивата икономика. "От абсолютната давност ще се възползват тези, които няма как да погасят вече дълговете си", смята Радев.

Само преди седмица ГЕРБ и „Обединени Патриоти“ предложиха 10-годишна абсолютна давност да премахва дълговете за физическите лица. С изтичането на давността кредиторите няма да могат да събират дългове. Предложенията ще залегнат в Закона за задълженията и договорите. 600 хиляди българи имат дългове по последни данни.

"Аз съм бил в Либия, бил съм Северна Корея, бил в много държави. Това че съм бил в една държава, не означава че съм замесен в такова дело. Моята кантора не е била ангажирана по този случай", коментира Радев твърденията, разпространявани от някои сайтове, че е замесен в случая с танкера Бадр. "Прокуратурата не ме викала по този случай. Нямам отношение по този казус", категоричен е той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!
Етикети

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари