Емил Димитров: Въздухът в Русе отговаря на европейските изисквания

2
Единствено в определени дни са завишени фините прахови частици и се появява специфичен мирис, заяви екоминистърът
Единствено в определени дни са завишени фините прахови частици и се появява специфичен мирис, заяви екоминистърът Снимка: Десислава Кулелиева / БНТ

След изслушване на екоминистъра Емил Димитров пред комисията по околната среда и водите в Народното събрание стана ясно, че през последните години въздухът в Русе отговаря на европейските изисквания.

Единствено в определени дни са завишени фините прахови частици и се появява специфичен мирис. Затова Русе е участвал в проект и освен наличните две измервателни станции получава още две, предава БНТ.

На въпрос на депутата от "БСП за България" Крум Зарков "Как така когато има проверка, няма мирис в града, а щом проверката приключи се появява специфичен мирис", министър Димитров отговори: "Няма никакъв проблем да се правят изненадващи проверки, четирите станции са осигурени и ако има доказани случаи, в които предприятия замърсяват въздуха, те ще понесат понесат санкции".

По време на изслушването стана ясно още, че 295 тона опасни пестициди са събрани до момента в България. За съжаление, само един инсенератор се е съгласил да поеме опасните пестициди.

Целта на екоминистерството е до края на годината да бъдат събрани всички 1100 тона. По Швейцарска програма се очаква значителен износ на пестициди от България.

На актуален въпрос пред екокомисията за състоянието на язовирите, министър Емил Димитров заяви, че в момента освен язовир "Камчия", няма друг проблемен язовир.

Миналата година проблемите язовири са били пет, сега е само един- уточни министър Димитров.

Той препоръча двата язовира край Бургас-"Порой" и "Ахелой" временно да не се използват, за да могат евентуално да послужат за резервно захранване за града, в случаи на много сушава година.

Ако следващата година е сушава, твърде е възможно и други язовири да бъдат с ниски нива и да има недостиг на вода- предупреди министър Емил Димитров. Тогава ще се наложи друг, по-рестриктивен начин за управление на водите у нас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари