Елеонора Николова може да "открадне" повече избиратели от ГЕРБ и ВМРО

3
Най-доброто за Русе би бил един позабравен отдавна класически сблъсък между автентичното дясно и автентичното ляво
Най-доброто за Русе би бил един позабравен отдавна класически сблъсък между автентичното дясно и автентичното ляво Снимка: Кис 13

ЗАВРЪЩАНЕ: Бившият кмет на Русе Елеонора Николова се завръща на терена на местната политика и ще се опита да си върне кметския стол в общината, който заемаше в периода 2002-2005 г.

Обявената ѝ кандидатура автоматично я превръща в четвъртия сериозен участник в битката на местните избори тази есен, след известните вече кандидати на ГЕРБ, БСП и ВМРО.

За разлика от своите конкуренти, Николова има преимуществото на богатия си управленски опит. Помнят се и постигнатите успехи в краткото ѝ тригодишно управление на Община Русе, сред които се откроява масовото ремонтиране на улиците - една знакова промяна, усетена от всички граждани - и от шофьори, и от пешеходци, пише Фронтално.

Впрочем, от всички досега управлявали града в последните 30 години Елеонора Николова със сигурност е най-одобряваният кмет и спомените от нейното управление в Общината не са оставили горчив привкус, както се случи при Тасев, Калчев и Йотов, а за Пламен Стоилов няма смисъл да отваряме дума.

Дали обаче в града са останали хората, дето помнят нейното управление или голяма част от тях вече са го напуснали, запита се Николова на пресконференцията с местните медии, отчитайки обезлюдяването на Русе и реалността, че тя е непознато лице за по-младите русенци и за тези, дошли да живеят тук в последните 14 години.

На каква политическа подкрепа ще разчита Елеонора Николова в битката за кметския стол?

Предвид миналото й, тя очаква кандидатурата й да консолидира десния вот в града. Ироничното в случая е, че зад нея засега очевидно застава само местната организация на СДС - партия, която и на тези избори подписа коалиционно споразумение за общи действия с ГЕРБ. А хората на Бойко Борисов, от своя страна, вече издигнаха Диана Иванова за кмет на общината.

Простите сметки показват, че "градската десница" в Русе в последно време печелеше сумарно не повече от 10% от местния вот. Големият въпрос е: може ли Елеонора Николова, като мажоритарен кандидат, да мине този праг или, предвид променената демография на града, той не може да бъде надскочен.

Едно е сигурно. Влизането на Николова в битката за кметския пост, по собствените ѝ думи, ще разбърка картите и ще обърка сметките на местния политически терен. Сравнени с нея, кандидатите на ГЕРБ и ВМРО значително олекват като електорална подкрепа, тъй като тя е в състояние да "открадне" повече от техните избиратели, а не от тези на БСП. В този смисъл, предизборните прогнози стават почти невъзможни. Изравнените сили на четиримата основни кандидати предполагат балотаж с непредвидим краен резултат.

За доброто представяне на Елеонора Николова от ключово значение ще бъдат стратегията на предизборната й кампания и привличането на партиите от "Демократична България" зад нейната кандидатура. Един от важните моменти, същото така, ще бъде финансирането самата кампания, тъй като раздробените малки десни партии не разполагат с достатъчен финансов ресурс. По този показател конкурентите на Николова от БСП, ГЕРБ и ВМРО вече са с няколко обиколки пред нея. А този факт никак не е за подценяване.

Не на последно място - нещо, което важи, както за Елеонора Николова, така и за кандидата на БСП Пенчо Милков, предвид първите им изяви в кампанията - е завръщането на съдържанието в политическата борба, на сблъсъка на идеи и на професионализъм в правенето на политика, нямащ нищо общо с аматьорщината, властваща досега в последното десетилетие.

Най-доброто за Русе би бил един позабравен отдавна класически сблъсък между автентичното дясно и автентичното ляво - между хора, предлагащи смислени идеи и имащи ясен план как да ги реализират успешно. А повече нормалност на местния политически терен ще бъде не само полезна, но и оздравяваща за Община Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари