Елеонора Митрофанова: Използването на думата „корупция“ за Путин и ”Балкански поток” е оскърбление

0
"Подобни необосновани изказвания в адрес на държавния глава са абсолютно недопустими и не могат да се разглеждат другояче освен като оскърбление спрямо Руската Федерация", обяви в традиционното си седмично изявление руският посланик
"Подобни необосновани изказвания в адрес на държавния глава са абсолютно недопустими и не могат да се разглеждат другояче освен като оскърбление спрямо Руската Федерация", обяви в традиционното си седмично изявление руският посланик Видео: Фейсбук

Доставките на газ в страните, които престанаха да изпълняват финансовите си задължения, могат да бъдат възстановени след получаване на заплащане по установения ред”, заяви руският посланик

"Използването на думата "корупция" по отношение на Президента на Руската Федерация Владимир Путин в контекста на изграждането на газопровода "Балкански поток" са абсолютно недопустими и не могат да се разглеждат другояче, освен като оскърбление спрямо Руската Федерация", обяви посланикът на страната у нас Елеонора Митрофанова в тродизионния си седмичен брифинг, информира Dir.bg

Ето какво още каза тя:

"За специалната операция в Украйна

На фона на представянето на събитията в Украйна само от една гледна точка в западните медии - фактически агресивна информационна кампания, целяща дискредитиране на Русия - бих искала да напомня за предпоставките на специалната военна операция на руските Въоръжени сили.

Преди руското ръководство да вземе съответните решения, властите в Киев, които в продължение на осем години бяха подлагали на геноцид собственото население в Донбас, започнаха открито да заявяват, че нямат желание да изпълняват Минския комплекс от мерките за урегулиране на конфликта. Наблюдавахме окончателния отказ на Украйна от възможността за мирното решение на ситуацията. Киев еднозначно заложи на военния сценарий, украинските националисти са подготвяли планове за организиране на блицкриг в региона.

Все по-високо се чуваха думите, че Украйна ще се стреми да създаде собствено ядрено оръжие. Имайки предвид солидното "наследие" от съветския период в страната в областта на ядрени технологии, такива изявления предизвикаха закономерна загриженост на руската страна.

На този фон САЩ и съюзниците им продължаваха да доставят за режима в Киев въоръжения, да подготвят националистическите батальони за военни действия срещу жителите на Донбас и да заливат местното информационно поле с антируските нагласи. Съвремените доставки са само логичното продължение на вече отдавна реализираната политика на колективния Запад.

В тази връзка бих искала отново да подчертая, че подхранване на Украйна с летални оръжия, както и, впрочем, оказване на военно-техническа помощ във формата на ремонта на повредена техника, само влошава ситуацията и забавя процеса на мирното урегулиране.

При активно съдействие от страна на задокеанските куратори Киев провъзгласи стратегическия курс на присъединяване към НАТО. В контактите си с западните "партньори" Русия неведнъж предупреждаваше, че приближаването на военната инфраструктура на алианса непосредствено към нашите граници е недопустимо.

Даже в тези сложни условия отново направихме опит да се споразумеем със САЩ за принципите на осигуряване на сигурността в Европа и за неразширяване на НАТО. Отказът на Вашингтон и Брюксел от предложения през декември миналата година проект на договора между Руската Федерация и САЩ за гаранции за сигурност, както и за мерките за осигуряване на сигурността на Руската Федерация и държавите-членки на НАТО доведе до окончателната загуба на взаимно доверие.

Провеждането на специалната операция е превентивна мярка, за да не се допусне пълномащабната агресия срещу Донецката и Луганската Народни Републики и отделни региони на Русия, която е била насрочена от Украйна за март на тази година. Днес нашата страна защитава своите интереси, своето бъдеще, както и предотвратява по-голяма война, провеждайки операцията по демилитаризацията на Украйна, която трябва да стане неутрална държава.

Русия няма планове да окупира териториите на Украйна и още повече да ги присъединява към Русия - руските войски са дошли да възстановят реда и ще заминат след като постигнат всички поставени от ръководството на страната задачи.

За ситуацията около металургичния завод "Азовстал"

На 16 май в резултат на преговорите с украинските военни, блокирани на територията на мариуполския завод "Азовстал", беше постигната договореност за излизането им от предприятието.

Сега в района на завода е въведен режим на тишината и е отворен хуманитарен коридор. Вече четири денонощия бойците на неонацистката групировка "Азов" продължават да се предават. За това време сложиха оръжие 1730 бойци. Всички те са отведени в Донецката Народна Република. Ранени получават необходима медицинска помощ.

Отбелязваме, че режимът в Киев няма да успее да представи предаването на военните от украинската армия като собствената операция от хуманитарен характер. Да напомня, че руската страна в продължение на няколко седмици неведнъж е предлагала на украинските формирования да сложат оръжие и им е обещавало, че в този случай те ще останат живи.

Всички предали се бойци ще бъдат идентифицирани. Руските военни ще определят, кой от тях е служил във въоръжените сили на Украйна, а кой е бил член на националистическия батальон "Азов". Съдбата им ще бъде решена в съда.

За доставки на руски газ

Във връзка с това, че в българското медийно пространство все още се чуват гласове, които обвиняват Русия в спирането на доставките на газ, бих искала да обясня отново какво е положението наистина.

Русия никога не се е отказвала от задълженията си според договорите с чуждестранните си партньори, винаги е осигурявала доставки на въглеводороди на световните пазари.

Даже сега, когато срещу нашата страна се предприемат незаконните действия - замразяване на валутните средства, включително плащанията за газа - Русия продължава да изпълнява добросъвестно международните си договори.

Многобройните спекулации около новата система за плащане за руското "синьо гориво" ни принуждават отново да напомним, че въвеждането ѝ е инициирано не от Русия, а от тези, които са решили, че ние трябва да им доставяме газ безплатно.

Трябва да отбележим специално, че на практика за чуждестранните партньори новата система с нищо не се отличава от предишната - те все още плащат същата цена, която е фиксирана в договорите, за същите обеми на горивото.

На този момент вече 14 водещи европейски компании са извършили плащания по новата схема. Още 20 са открили съответни сметки в "Газпромбанк", включително оператори от Германия и Италия. Доставките в страните, които престанаха да изпълняват финансовите си задължения, могат да бъдат възстановени след получаване на заплащане по установения ред.

За спекулациите около газопровода "Балкански поток"

Обърнахме внимание на използването на думата "корупция" по отношение на Президента на Руската Федерация Владимир Путин в контекста на изграждането на газопровода "Балкански поток".

Подобни необосновани изказвания в адрес на държавния глава са абсолютно недопустими и не могат да се разглеждат другояче освен като оскърбление спрямо Руската Федерация", обяви в традиционното си седмично изявление руският посланик Елеонора Митрофанова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    деян
    добре ги говори Митрофанова но България няма да дава пари на агресора -принципна позиция
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари