Експерт: Обонянието ни може да липсва месеци след преболедуване на COVID-19

0
Такъв симптом може да бъде свързана с невротропичните свойства на коронавируса, който засяга нервите на носната кухина, нарушавайки работата им
Такъв симптом може да бъде свързана с невротропичните свойства на коронавируса, който засяга нервите на носната кухина, нарушавайки работата им

Паросмията или изкривеното възприемане на миризми може да бъде една от дългосрочните последици от болестта, причинена от коронавируса (COVID-19)

Председателят на Британската асоциация на отоларинголозите (ENT UK) професор Нирмал Кумар съобщи това за агенция PA, пише ТАСС, цитиран от  Actualno.com. Според експерта, който беше един от първите, съобщили, че коронавирусът предизвиква загуба на обоняние, паросмията се наблюдава най-често при млади хора и медицински работници, които са преминали заболяването.

Хиляди пациенти с COVID-19 във Великобритания се сблъскват с дългосрочна загуба на миризма (аносмия), каза Кумар. При някои от тях това състояние се заменя с такъв симптом като паросмия, която Кумар нарича „много странна и много особена“. "Точно днес видях двама пациенти с парозия. Един от тях усеща миризма на риба, вместо на всички други аромати, а другият - на изгаряне, без да е налице източник на дим", каза Кумар. И двамата са здравни работници. Според професора появата на такъв симптом може да бъде свързана с невротропичните свойства на коронавируса, който засяга нервите на носната кухина, нарушавайки работата им.

Някои от излекувалите се от COVID-19 казват, че продължават да изпитват този симптом още от пролетта. Според 52-годишната Лин Корбет, тя не може да пие кафе и бира от шест месеца, тъй като миризмата им изглежда непоносима. Британската благотворителна организация AbScent, която помага на хора с анозмия и паросмия, препоръчва да тренирате обонянието си, като всеки ден подушвате различни ароматни масла за няколко минути, като се фокусирате върху всяка миризма за около 20 секунди.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари