Екатерина Захариева: Студентските бригади в САЩ са отложени

0
Сезонните работници заминават на тяхна отговорност, посочи още външният министър
Сезонните работници заминават на тяхна отговорност, посочи още външният министър Снимка: БГНЕС

Студентите да охладят ентусиазма за бригади, САЩ отложиха тази програма и издаването на визи до 12 май, отбеляза министърът на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Нашите препоръки остават непроменени и те са не пътувайте в други държави, припомни тя.

По думите й сезонните работници от България са около 50-60 000 всяка година. „Те заминават сега на собствен риск и собствена отговорност, българското правителство не организира това“, заяви още външният министър за тези, които отново заминават за работа в чужбина.

Тя обаче посочи, че те могат да се върнат когато пожелаят, но при спазване на всички мерки.

За случая с върналото се от от Амстердам семейство, Екатерина Захариева съобщи, че е разпоредила проверка и е разговаряла с посланика на Нидерландия у нас.

На 26 април вечерта от Амстердам в София пристигат майка, син и дъщеря от хасковското село Криво поле. Още в Нидерландия майката е била в тежко състояние със симптоми на коронавирус, а синът вече е проявявал симптоми.

Кризата няма да приключи за един-два месеца. Трябва да се мисли за възстановяване на единния пазар. Това ще става само в координация и когато условията позволяват“, уточни Екатерина Захариева.

Личните карти на почти 1 милион българи изтичат и част от тях със сигурност живеят в чужбина, отбеляза още Захариева. Тя съобщи, че с много държави се работи те да могат да се приберат в България и с изтекли документи. Много страни вече са отговорили позитивно, сред тях са Франция, Германия, Гърция и Великобритания, каза Захариева.

Външният министър припомни още, че консулските служби работят само за спешни случаи, но от понеделник консулството в Берлин ще отвори врати.

Все още има българи в чужбина, които искат да се приберат. В началото на кризата беше много тежка ситуацията. Имаше много бедстващи българи. Първите тежки вълни отминаха и сега ситуацията се нормализира. В момента в Русия има най-многа чакащи българи, които искат да се приберат. На 2 май организираме чартър за тях. Вече е доста по-спокойно", обясни Захариева. 

По думите й сега вече има обратната вълна - на върнали се българи, най-вече от държави от ЕС, които искат да се приберат в държавите, откъдето са дошли. Постоянно пребиваващите в тези държави няма да имат проблем да се приберат там. 

По повод на идеята да отпаднат визите за руски и турски граждани, за да се помогне на туризма, външният министър припомни, че визовата политика е единна за ЕС и няма как да паднат визите само с решение на българското правителство.

Движим всички енергийни проекти – „Балкански поток“, интерконекторът с Гърция, магистралите. Всичко се движи в срок и се полагат тръби, отбеляза министър Захариева в отговор на въпрос има ли забавяне на енергийните проекти заради кризата с короновируса. „Балкански поток трябва да приключи до края на годината. АЕЦ „Белене" е единствено спрян, но това е нормално, защото там говорим и за защита на националната сигурност, а и този проект не е толкова спешен“, посочи тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари