ЕК задължи Румъния да отвори пазара си на природен газ за България

0
Румънският газов оператор Transgaz ще трябва да предостави на регионалния пазар значителни гарантирани капацитети за износ на природен газ към съседни държави членки
Румънският газов оператор Transgaz ще трябва да предостави на регионалния пазар значителни гарантирани капацитети за износ на природен газ към съседни държави членки

Румънският газов оператор Transgaz ще трябва да предостави на регионалния пазар значителни гарантирани капацитети за износ на природен газ към съседни държави членки, по-специално България и Унгария.

Това става ясно от изявление на Европейската комисия, която обяви, че е приела ангажиментите, предложени от компанията, съгласно анитръстовите правила на ЕС. Така Румъния няма да може да ограничава износа, което е стъпка напред към единен европейски енергиен пазар, се съобщава в комюнике на ЕК, пише economic.bg

2017 - ЕК започна разследване срещу Transgaz 

През юни 2017 г. Комисията започна разследване, за да прецени дали румънската държавна Transgaz, която е технически оператор на румънската транспортна система, е нарушила антитръстовите правила на ЕС, като е ограничила износа на природен газ от Румъния. По-специално опасенията на Комисията, че Transgaz е прибегнала до подобни ограничения, се основаваха на факта, че: дружеството инвестира недостатъчно в изграждането на инфраструктурата за износ на природен газ или забавя изграждането на тази инфраструктура; прилагане на междусистемни тарифи за износ на газ, които са направили износа икономически нерентабилен; използване на неоснователни технически аргументи като претекст за ограничаване на износа.

„Тези ограничения биха могли да създадат пречки пред трансграничния поток на природен газ от Румъния - един от най-големите производители на природен газ в ЕС - към Унгария и България, противно на целта за интегриран енергиен съюз, в който енергията циркулира свободно между държавите - членки въз основа на конкурентоспособност и възможно най-доброто използване на ресурсите.След започването на официалната процедура по разследване Transgaz предложи да поеме определени ангажименти в отговор на опасенията на Комисията. Впоследствие Комисията се консултира с участниците на пазар, за да провери дали предложените ангажименти ще премахнат проблемите с конкуренцията, установени от Комисията.

Резултат

Окончателните ангажименти ще позволят на участниците на пазара да имат достъп до значителни експортни възможности чрез точки за свързване между Румъния и съседните държави членки“, се казва в съобщението.

Transgaz ще трябва да предостави минимален капацитет за износ на природен газ от 3.7 млрд куб. м годишно в две точки на взаимно свързване между Румъния и България - Гюргево / Русе и Негру Вода I / Кардам. Този капацитет покрива повече от половината от годишното потребление на газ на България и Гърция.

Компанията ще осигури и минимален капацитет за износ на 1.75 млрд. куб. м годишно в точката на взаимно свързване между Румъния и Унгария. Този капацитет е еквивалентен на около една шеста от годишното потребление на газ в Унгария.

Освен това Transgaz ще гарантира, че тарифите, които ще предложи на Румънския енергиен регулаторен орган (ANRE), няма да бъдат различни на експортния и вътрешния пазар, като по този начин ще избегнат междусистемните тарифи, които правят износа нежизнеспособен от икономическа гледна точка и няма да се използват други средства за възпрепятстване на износа.

Ангажиментите ще са в сила до 2026 г. Изпълнението на ангажиментите от страна на Transgaz ще се контролира от специално избран  управител (попечител). Предложените ангажименти ще се публикуват в Официален вестник на ЕС, и Комисията приканва всички заинтересовани страни в рамките на 4 седмици (след публикацията) да предоставят становища по тях.

След като вземе предвид всички получени становища, Комисията ще вземе окончателно решение, в съответствие с чл. 9 от Антитръстовия Регламент 1/2003,  като ги направи правно обвързващи за Трансгаз.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари