ЕК: Вносът от Украйна удари българските пазари

0
Вносът на зърно, маслодайни семена, захар и някои животински изделия от Украйна в ЕС се увеличи значително през 2022
Вносът на зърно, маслодайни семена, захар и някои животински изделия от Украйна в ЕС се увеличи значително през 2022

Вносът на зърно, маслодайни семена, захар и някои животински изделия от Украйна в ЕС се увеличи значително през 2022

Европейската комисия представи днес доклад, който отчита, че вносът на земеделски стоки от Украйна засяга пазарите в България и други страни от ЕС, предаде БТА.

Вносът на зърно, маслодайни семена, захар и някои животински изделия от Украйна в ЕС се увеличи значително през 2022 г., особено рязко при птичето месо и яйцата. Чувствително нарастващият внос от Украйна създаде свръхпредлагане и натиск за намаляване на цените в България, Полша и Румъния, докато другаде помогна за преодоляване на недостига в производството, се отбелязва в документа.

Износът на зърно от ЕС вероятно ще спадне със 7,7 на сто спрямо миналата година, особено при царевицата. Износът на пшеница от ЕС може да се повиши с 9,4 на сто. Вносът на зърно в ЕС се очаква да нарасне с 57 на сто. Очаква се намаление с 2,9 на сто на употребата на зърно в ЕС за фураж, в сравнение с предходната пазарна година, заради спада в животновъдството. Крайните запаси от зърно се очаква да се увеличат с 2,4 на сто за година, се допълва в доклада.

Износът на живи животни от ЕС се е увеличил с 1,2 на сто миналата година. Очаква се Румъния допълнително да пренасочи част от своето производство към България и Гърция, вместо да изнася за страни извън ЕС. Износът на живи животни от ЕС се очаква да спадне с 3,5 на сто тази година заради високите цени на вътрешния пазар и затрудненията за корабоплаване в Черно море, се отчита в документа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    7
    До 4
    Да де,той ги оправя от 24.02.2022г,скоро,колко скоро 20-30 години дали ще му стигнат,че няма да съм жив да видя победата над Украйна?
  • 1
    6
    До 5
    Споко усраинска хохло и твпят ред ще дойде! Недей квича разпран джендър!
  • -4
    5
    До четвъртия
    Сигурен ли си, когато Блатная започне да заплаща част от репарациите за извършения геноцид в Украйна със жито, тогава съвсем ще баталясат нашите милионери-зърнопроизводители. Тоганва наистина всичко ще поевтинее, защото ще се продавама в огромни количества на безценица. Да може по-бързо да се съберат необходимите пари за възстановяване на Украйна.
  • 3
    4
    Споко, бе!
    Той, Путин, ще оправи скоро нещата!
  • 3
    3
    мм
    Цяла Италия се храни с украинско зърно,пасти спагети макарони толкова години много са се натровили,житницата н на Европа е все пак нали не смятате че другите държави се тровят както и самите украинци все пак говорим за много по големи пазари от нашият.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари