ЕИБ спира кредитирането на Турция

1
Анкара оспорва границите на изключителната икономическа зона на Кипър
Анкара оспорва границите на изключителната икономическа зона на Кипър

Анкара оспорва границите на изключителната икономическа зона на Кипър.

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще спре до края на годината отпускането на кредити на Турция за провеждането на геологопроучвателни работи по крайбрежието на Кипър, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

"Като банка на ЕС, ЕИБ следва препоръките на Съвета на ЕС и ще приложи ограничителен подход към новите кредитни операции до края на годината", каза представител на банката, цитиран от Ройтерс. Това ограничение няма да се прилага за проекти, които са свързани с частни турски компании, твърди източникът.

На 15 юли ЕС одобри въвеждането на санкции срещу Турция заради геоложките проучвания в изключителната икономическа зона на Кипър. Съветът на ЕС реши да спре преговорите за подписването на Всеобхватното споразумение за въздушен транспорт, да отмени провеждането на Съвета за асоцииране ЕС-Турция и да намали финансовата помощ за Анкара през 2020 година. Диалогът на високо равнище между ЕС и Турция също е бил спрян, допълва БТА.

По крайбрежието в изключителната икономическа зона на Кипър са открити големи находища на природен газ. През 2011 година американската компания Ноубъл енерджи (Noble Energy) откри находището "Афродита", чиито запаси се оценяват на приблизително 140 милиарда кубически метра.

Анкара, която оспорва границите на изключителната икономическа зона на Кипър, изпрати в района кораба "Фатих", като заяви, че сондажите ще продължат до 3 септември.

На 10 юни властите в Кипър санкционираха ареста на членовете на екипажа на турския сондажен кораб. Въпреки това на 4 юли Турция изпрати втори кораб "Явуз", а на 18 юли и кораба "Оруч Реис" за провеждане на геологопроучвателни работи по крайбрежието. Турските власти съобщиха за намерението си да отправят и четвърти сондажен кораб в района на Кипър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари