Ефектът от сушенето на дрехите в стаята

10
Не всеки има възможност да суши дрехи навън или на балкона
Не всеки има възможност да суши дрехи навън или на балкона

Не всеки има възможност да суши дрехи навън или на балкона

В този случай хората поставят сушилнята в апартамента, в дневните. Но струва ли си? Нека да видим възможните последствия.

Защо хората сушат дрехи в стаята?

Има три причини за това, отбеляза Actualno.com

Първата е невъзможността да се изсуши някъде другаде. Много апартаменти нямат балкони и и е твърде скъпо да харчите пари за перални услуги редовно. Затова хората поставят сушилня в апартамента, защото просто нямат друга възможност.

Втората причина е сезонната сухота на въздуха в домовете. Когато започне отоплителният сезон, влажността на въздуха в апартаментите пада до критично ниски нива - около 10-15%. Мнозина се борят с това, като прехвърлят сушенето на бельо от сушилните в дневните.

Ефектът от сушенето на дрехите в стаята

Със сигурност за нашите читатели не е тайна, че сушенето на дрехи на закрито значително повишава влажността от него. Но винаги ли е добре? Както се оказа, понякога високата влажност може да причини заболявания.

Какво причинява високата влажност?

Влажността в помещението (от 60% и повече) води до появата и активното размножаване на гъбичките от рода Aspergillus. Появата на мухъл в апартамента вече е неприятна сама по себе си. А някои хора имат и свръхчувствителност към нея, което се нарича аспергилоза. Тези хора (най-често астматици и страдащи от алергии), при вдишване на спори на аспергилус, страдат от оток и лезии на носната лигавица и белите дробове. Симптомите в този случай ще бъдат не само кашлица и кихане, но дори кървене от носа, задух, затруднено дишане, както и увреждане на бъбреците и черния дроб.

През зимата въздухът в апартаментите често е пресушен. Ако влажността е под нормалната, можете да предприемете всякакви мерки, включително да закачите мокри кърпи - няма да има вреда. Но ви съветвам да имате влагомер в къщата - уред за измерване на влажността. Ако е повишено и човек суши дрехи в спалнята, защото не знае за това или защото няма къде другаде, тогава, разбира се, няма нищо хубаво в това. Това е допълнителен източник на прах и рискът от развитие на гъбички наистина се увеличава.

Химическа експозиция

Омекотителите и праховете за пране често съдържат доста токсични вещества – фосфати, повърхностно активни вещества и много други. Когато прането изсъхне, всички тези съединения влизат във въздуха на помещението. Разбира се, след първото изсушаване на прането, съставът на въздуха няма да се промени много. Но повърхностно активните вещества и фосфатите могат да се натрупват в тялото при вдишване, причинявайки такива неприятни симптоми като:

· бързо стареене на кожата и тялото като цяло;

· повишен риск от алергични реакции;

· задух, затруднено дишане;

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари