„Еърпорт Русе” ООД получи "зелена светлина" за Летище Русе

5
Това се случи с 47 гласа „за“ и само 1 „против“
Това се случи с 47 гласа „за“ и само 1 „против“ Снимка: Община Русе

Това се случи с 47 гласа „за“ и само 1 „против“

С гласа 47 „за“ Общинският съвет се произнесе по предложението на кмета Пенчо Милков да бъде отстъпено на съвместното дружество „ЕЪРПОРТ РУСЕ“ ООД безвъзмездно право на ползване на Летище Русе за срок от 10 години. Дружеството е съставено от българските фирми „ЩРАПЛАН“ ЕООД със собственик и управител Антони Търницов и „СТРОЙПРОЕКТ“ ЕООД със собственик на капитала Христо Крушарски. Двамата представиха на място пред съветниците инвестиционното си предложение, а дебатите по него продължиха над 3 часа.

След съвещание с председателите на политическите групи бе предложено и одобрено условие в договора. Съгласно него в рамките на 24 месеца дружеството трябва да извърши необходимите текущи ремонти и да изработи документите, нужни за ползването му като гражданско летище, в т.ч. Генерален план за развитие, ремонт на пистата, изграждане на осветление, видеонаблюдение и други. В случай че това не бъде изпълнено, Общината прекратява договора без предизвестие и без да дължи обезщетение, а всички материални и нематериални блага, направени от инвеститорите, остават нейна собственост.

„Моментът е исторически. Цяла България е наясно, че Русе иска да възстанови търговските полети. Редно е решението за съдбата му да се вземе не от 1 човек, бивш министър, а от 51 русенци, общински съветници“, заяви кметът Пенчо Милков в началото на дебатите.

Антони Търницов е експерт във въздухоплаването и работи по концесионния анализ на летище Русе от 2017 година.

„Неговата експертиза ни помогна много и след поставянето на нормативната невъзможност да разходваме средствата от държавата, с него продължихме да търсим варианти идеята да се реализира“, каза Милков.

Опитът на Крушарски идва от бизнеса, в който е лидер в България и чужбина. През последните 22 години той се занимава със системи за извалявания и борба с градушките чрез самолетен способ, а непрекъснато нарастващият интерес към услугата предполага поток от сигурни средства, които да бъдат инвестирани в русенското летище.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    7
    Зилено Човече
    Извънземните кога ще ги посрещате на летището на Щръкнало? Кметът ще бъде ли там? Оня бе, арабския гражданин на демократична република Лилибиябия? Айде отивам да го туря на Вазиленка, без Вазелинче.
  • 8
    6
    ЕКОНТ
    Пълни глупости за пореден път се сипят, миналата година по това време собственика на Еконт ни уверяваше, че до края на 2022 година, ще приключи реновацията на Летището и то ще бъде пуснато в най-ранни срокове в експоатация. Говореха още един топ глупости за общи билети на транспортните схеми и т.н. Една година по-късно администрацията едва сега успява да си свърши работата в някакъв етап. Не само това, но една година по-късно Русе се намира в потресаващо блато зеещо от дупки и мръсотия на всякъде.
  • 4
    5
    Ядосан
    Тука само черногледци - по-добре някой да го вземе и да прави нещо, отколкото вече 20 години само буренясва и се гонят ветровете там...
  • 6
    4
    До Густав
    Густаве, Густаве, млад и зелен си още. Сигурно нямаш и 18
  • 1
    3
    бах ти глупаците
    Нямате угодия бе простаци.Какво завземат...мутрите ..изкъртена,буренясала писта .Голямо замземане .За 10 години...10 ...бах ти и завземането.Какво искате ?Ако не си изпълнят задълженията, Общината ..БЕЗ ПРЕДИЗВЕСТИЕ ПРЕКРАТЯВА ДОГОВОРА .Какво не ви харесва бе боклуци ревлииви? че и сополиви.Нали не ги докара Бойко ,а чист комунист и Ниновец като наш Пенчо.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари