Дядо и внук възраждат хвърлянето на чук в Русе

2
"Екзотичният" спорт замира в града преди 30 години
"Екзотичният" спорт замира в града преди 30 години Видео: Русе Медиа

Дядо и внук възраждат лекоатлетическата дисциплина хвърляне на чук в Русе след близо 30 години прекъсване.

11-годишният Александър Бърдаров е единственият състезател, който се занимава с този труден спорт, а негов треньор е дядо му Атанас Нейков. Възрастният мъж е един от изтъкнатите познавачи на тънкостите в хвърлянията на чук, гюлле, копие, който е създал и извел назад в миналото редица русенски състезатели до почетната стълбичка. Най-голямото му постижение е сребърният медал в хвърлянето на чук, спечелен от Сабин Христов на световно първенство, информира Русе Медиа.

Когато Атанас Нейков се оттегля преди 30 години и заминава да работи като треньор на националния отбор на Турция, тези дисциплини замират в Русе. До момента, в който преди две години внукът му не решава, че иска да тренира хвърляне на чук. Тъй като дядото не живее в Русе, се налага четири пъти в седмицата да пътува по 120 км, за да може да води тренировките на малкия Александър, когото нарича „последният мохикан“ в този спорт.

Засега двамата тренират полупрофесионално, като се надяват в скоро време да се включат в състезание и да покажат потенциала на малкия русенец. Самият Александър споделя, че е опитвал различни спортове, но хвърлянето на чук е това, което му е допаднало най-много. Амбицията му е да се доближи максимално до своя идол, който е рекордьор на България сред младежите в тази дисциплина.

След хокея на лед, за който ви разказахме наскоро, хвърлянето на чук е вторият „екзотичен спорт“, който може да се види и да се тренира в Русе. Ако знаете и за други такива спортове, които, въпреки времето и обстоятелствата съществуват не само на хартия, споделете с нас, за да можем да покажем и разкажем и за тях.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари