Двойно повече пожари в сухи треви в Русенско

0
В сравнение с миналата година броят им е скочил двойно и до момента те са 600
В сравнение с миналата година броят им е скочил двойно и до момента те са 600

Увеличават се пожарите в сухи треви и храсти през лятото в Русенска област.

В сравнение с миналата година броят им е скочил двойно и до момента те са 600. Само през последния уикенд огнеборците са се отзовали на 20 сигнала, а най-честата причина е човешката небрежност при боравене с огън, отчете началникът на ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Русе комисар Димитър Павлов в навечерието на Седмицата на пожарната безопасност от 9 до 16 септември, предава Русе Медиа.

„Човешкият фактор е на първо място. Статистиката, че възникват пожари, където има човешка дейност, е достатъчно основание да сме категорични, че хората са в основата на такива пожари. За голямо съжаление много често те са не само по непредпазливост, а включително има и недобронамерени действия“, коментира комисар Павлов.

Големият брой пожари води и до сериозни допълнителни разходи. Много често се касае за големи територии, които трудно се овладяват.

„Многократно сме изисквали подсигуряване с допълнителни горива, за да можем успешно да си вършим работата, включително и човешкият ресурс. Много често в тези случаи се налага да повикаме свободните от дежурство хора, което също струва пари на държавата“, казва началникът на пожарната.

Нарушителите, причинили пожари в сухи треви, трудно се установяват. До момента има издадени едва три акта, които са на символичната стойност от 50 лв.

От началото на годината има 5 жертви на пожари и 14 пострадали, като всички загинали за съжаление са възрастни хора над 70 години. От пожарната призовават всеки, макар да не е задължен от нормативната уредба, да има пожарогасител в дома си и да може да борави с него. Така ще може да реагира бързо при евентуален инцидент. „Ние не искаме да сме сами в бедствията“, за пореден път призова комисар Павлов.

Наред с работата пожарникарите по традиция се готвят и Седмицата на пожарната безопасност. В нея отново са предвидени много атракции за децата, срещи с екипите на огнеборците, както и отдаване на почит към загиналите при изпълнение на служебния дълг.

ПРОГРАМА:

10 септември, 09:00-17:00 часа

Провеждане на “Ден на отворените врати” – Посещение в сградите на ПБЗН от ученици и граждани и обсъждане на теми по пожарната безопасност.

Място: Районни служби ПБЗН и сектор „Специализирани оперативни дейности”

10 – 13 септември (вторник – петък), 09:30 – 12:00 часа

Обявяване на приемни с открити телефони за граждани за запитвания.

Място: Районни служби ПБЗН и сектор „Специализирани оперативни дейности”

РДПБЗН–Русе: 882 292, 882 226

Първа РСПБЗН-Русе: 882 368

Втора РСПБЗН-Русе: 882 393

РСПБЗН-Бяла: 0817 72775

РСПБЗН-Ветово: 08161 2875

РСПБЗН-Сливо поле: 08131 2897

РСПБЗН-Две могили: 08141 2038

Сектор СОД: 882 465 09

12 септември, 11:00-12:00 часа

Поднасяне на венци и цветя, отдаване почит пред паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари. Официално награждаване на служители.

Място: Първа РСПБЗН-Русе, гр. Русе, бул. “Трети март” № 23

12 септември, 12:00-13:00 часа

Провеждане на срещи с ветерани и бивши служители от пожарна безопасност и защита на населението, граждани и журналисти Първа РСПБЗН-Русе, гр. Русе, бул. “Трети март” № 23

16 септември (понеделник), от 11:00 часа в гр. Русе, пл. “Княз Александър Батенберг”

Демонстрация и атрактивно представяне на пожарна и спасителна техника, оборудване и защитни средства за „Първия учебен ден“ от служители на РДПБЗН-Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари